Cum se face moștenirea între copii și părinți. Cine are mai multe drepturi

Cum se face moștenirea între copii și părinți. Cine are mai multe drepturi? Există mai multe tipuri de moștenire, fie legală, fie testamentară.

Evident, moștenirea testamentară este cea lăsată prin testamentul realizat de persoana decedată. Acolo, aceasta arată ce se va întâmpla cu bunurile sale.

Aici lucrurile sunt destule e clare. La moștenirea legală pe de altă parte, există niște dubii, atunci când vine vorba de copii și de părinți.

În cazul moștenirii legale, există mai mulți moștenitori. Este vorba despre:

Cum se face moștenirea între copii și părinți. Cine are mai multe drepturi

  • sotul sau sotia supravietuitoare
  • copiii defunctului si urmasii acestora
  • parintii, bunicii sau strabunicii (unde este cazul)
  • rudele pana la gradul al patrulea inclusiv

Moștenirea nu va reveni însă tuturor. Clasa intai, adica descendentii, se refera la copiii defunctului si urmasii acestora, adica nepotii si stranepotii.

Iar la moștenire au dreptul atât copiii naturali, cât și cei adoptați. Cea de-a doua clasa se refera la ascendenti si colaterali privilegiati, adica parintii si fratii sau surorile, dar sunt inclusi si copiii sau nepotii acestora.

A treia clasa include bunicii si strabunicii, pe linie materna sau paterna. A patra clasa include rudele pana la gradul al 4-lea inclusiv, adica unchi, matusi, veri primari ori frati sau surori ale bunicilor.

Cum se împarte deci moștenirea? Un sfert de mostenire daca aceasta este impartita cu copiii, iar o treime din mostenire daca este impartita cu parintii decedatului si cu fratii, surorile sau copiii acestora.

Mai departe, o jumatate de mostenire, daca aceasta este impartita cu parintii sau doar cu fratii sau surorile si copiii acestora iar trei sferturi din mostenire doar in cazul in care este impartita cu bunicii sau cu rudele pana la gradul al patrulea inclusiv.

In cazul in care sotii nu au avut copii si parintii decedatului nu mai traiesc, intreaga mostenire poate fi primita de sot sau sotie.

În cazul în care doi soți au divortat, sotul sau sotia supravietuitoare nu mai au niciun drept la mostenire. Doar in cazul in care divortul nu a fost finalizat cu o hotarare definitiva sotul sau sotia supravietuitoare are dreptul la mostenire.

Mai trebuie spus și că în realitate, concubinii nu au drept la mostenire. Totuși, ei pot lasa mostenirea partenerului printr-un testament.

Există și scenariul în care partenerul sa nu o poata primi din cauza anumitor clase de mostenitori care au drept legal la diferite cote de mostenire.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed