Ce să nu faci de Sfânta Parascheva 2023. Tradiții și obiceiuri

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva 2023. Tradiții și obiceiuri. Sfânta Parascheva este prăznuită pe data de 14 octombrie, anual și reprezintă o zi de mare sărbătoare din Calendarul Ortodox.

Sfânta Parascheva este pentru unii credincioși una dintre cele mai așteptate sărbători. Are Cruce Roșie, iar toate bisericile din țară organizează slujbe speciale pe 14 octombrie.

O tradiție deja cunoscută în România este legată de moaștele acesteia. Mai exact, în fiecare an, înainte de sărbătoarea Sfintei Parascheva, credincioșii obișnuiesc să meargă în pelerinaj la moaștele acesteia, la Iași.

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Parascheva? Vorbim despre o zi de mare sărbătoare, deci munca în gospodărie este complet interzisă.

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva 2023. Tradiții și obiceiuri

De asemenea, este interzis spălatul, cusutul, călcatul dar și datul cu mătura. Cine nu respectă tradiția ar urma să aibă probleme cu ochii, dar și dureri de cap și să atragă lucruri rele în viața sa.

O altă tradiție veche spune că de Sfânta Parascheva nu este bine să se consume nuci, castraveți sau orice alte fructe care au forma crucii. Se spune că acest lucru aduce pagubă și necazuri.

Tot pe 14 octombrie se mai spune că nu voie ca oamenii să fie zgârciți, ci din contră, este o zi în care credincioșii ar trebui să fie mai darnici cu cei din jurul lor.

Cei care vor fi zgârciți atrag pagubele materiale, dar și sărăcia întregul an. Totodată, este interzis să te cerți de Sfânta Parascheva sau să arunci cuvinte urâte.

O tradiție cunoscută este cea potrivit căreia în trecut, oamenii obișnuiau să facă previziuni despre vreme pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva.

Astfel, tradiția spune că dacă în această zi este soare, atunci așa va fi în toate zilele de sărbătoare de peste an. În plus, ciobanii mergeau dimineața devreme pentru a vedea cum au dormit oile.

Se spune că dacă acestea dorm înghesuite, atunci iarna va veni curând și va fi una grea. Dacă oile dorm risipite, atunci toamna va fi lungă, iar iarna va fi blândă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed