Cupa Mondială 2023. Fotbalul se fardează la Antipozi

Iar cei mai matinali și mai inspirați dintre noi, își potrivesc deja ceasurile dupa ora de start a meciurilor jucate de fete în Australia și Noua Zeelandă. Fără să se bucure de toată atenția stakeholderilor tradiționali, fotbalul feminin a erupt din nou. De această dată pe cea mai elevată scenă a lumii, Campionatul Mondial.

La victoriile de debut ale naționalelor Australiei și Noii Zeelande au asistat aproape 120.000 de spectatori, pe stadioanele din Sydney și Auckland. În emisfera nordică, opt milioane de telespectatori au urmărit egalul dintre SUA și Olanda, scor 1-1, pe Fox și Telemundo; record absolut pentru un meci din faza grupelor la Mondialul feminin. Calificate în optimi, Australia și SUA privesc deja spre finala de pe 20 august.

Și acesta este doar începutul unei revanșe binemeritate. Cele cinci mari piețe fotbalistice din Europa au fost la un pas de a rata transmisiile partidelor Cupei Mondiale. Televiziunile avansaseră sume incomparabil mai mici față de Campionatul Mondial al băieților. Conducerea FIFA a considerat oferta ca fiind jignitoare și a amenințat cu blackout-ul. Pe ultima sută de metri, FIFA a obtinut 200 de milioane de dolari, cu 100 de milioane mai puțin decât targetul inițial.

Prejudecățile legate de fotbalul feminin nu sunt puține. Și dincolo de discuțiile privind egalitatea de gen, dezbaterea este mult mai largă. Oricum, din câte știm, bucuria jocului nu are frecvențe diferite în funcție de sex. Diversitatea din teren, cu toate sclipirile ei surprinzătoare, este marea și permanenta favoare adusă de sport în era ecranului electronic.

Fotbalul feminin este special. Are propriul său public, iar acesta este mult mai loial. Atât față de jocul în sine, cât și față de brandurile partenere. În plus, este un fenomen larg savurat de Generația Z. Sunt doar câteva repere promițătoare pentru business-ul pe termen lung. Iar sponsorii au înțeles asta.

Desigur, asta se întâmplă mai ales în Vest. La această Cupă Mondială nu s-a calificat nicio națională din Europa Centrală și de Est. Un joc prea lent probabil, pentru telespectatorii fideli ai Champions League. Sau prea lent și prea de vară, cum ar spune tricolorii considerați cândva Brazilienii Europei. Dar pentru ei, cel puțin deocamdată, Cupa Mondială, feminină sau masculină, pare definitiv mutată într-o altă emisferă, una inaccesibilă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed