x


 • EUR
  4.6551
  USD
  3.9650
 • 6° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34101 hPa
string(4) "auto"

Dacă ești șofer, ar trebui să afli despre aceste 13 schimbări apărute în 2016 în domeniul auto

Anul acesta au fost clarificate și stabilite noi aspecte pentru domeniul auto din România. Astfel, s-a stabilit că amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în două luni de la încheierea procesului-verbal și că cei care vor să-și vândă mașina trebuie să depună un singur act la organul fiscal local. De asemenea, modelul cărții de identitate a vehiculului a fost schimbat, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) are un cadru legal nou, timbrul de mediu a fost declarat ilegal într-o oarecare măsură, iar autoritățile au introdus temporar tarife maxime RCA. În plus, mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate din nou începând din 2017.

Author: Cristina Popovici | Sursa: avocatnet.ro | Publicat: 03.01.2017, 9:06 | Actualizat: 03.01.2017, 9:06

1. Asigurătorul RCA, obligat la plata exclusivă a daunelor comise prin infracțiuni

 

 

Anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că cel care trebuie să plătească, în mod exclusiv, pagubele cauzate (prin infracțiuni) în accidentele de mașină este asigurătorul RCA. Până la decizia obligatorie a Înaltei Curți exista o incertitudine cu privire la calitatea procesuală a asigurătorului într-un proces penal. Instanța a stabilit însă că el are calitatea de parte responsabilă civilmente, lucru impus asigurătorului atât prin contractul de asigurare, cât și prin lege. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

 

2. S-a stabilit procedura de restituire a vechii taxe auto

 

În 2016 a apărut Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016care stabilește procedura efectivă prin care persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot să ceară toţi banii înapoi. S-a stabilit că banii nu se vor restitui toți odată, ci în mai multe tranșe, respectiv într-o perioadă de cinci ani calendaristici, prin plăți anuale de 20% din suma datorată. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

3. Timbrul de mediul a fost declarat parțial ilegal

 

Toți cei care au plătit vechile taxe auto și care au dreptul la restituirea banilor au fost scutiți de plata timbrului de mediu ce trebuie plătit la prima înmatriculare sau la schimbarea de proprietar a unei mașini, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013. Însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene a găsit că această scutire este contrară dreptului Uniunii. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

4. Carpatica Asig a ieșit de pe piața RCA

 

Societatea Carpatica Asig și-a pierdut anul acesta autorizația de funcționare, însă polițele de asigurare deja emise de societate rămân valabile până la data expirării lor, a stabilit Autoritatea de Supraveghere Financiară. În ceea ce privește dosarele de daună deschise de asigurător, Fondul de Garantare a Asiguraților le-a preluat, fiind obligat să plătească despăgubirile către clienți (în limita a 450.000 de lei pe asigurat), însă numai după data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

5. RCA are un cadru legal nou

 

Noile reguli RCA au fost stabilite în 2016 prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016. Printre noutățile aduse de actul normativ se numără stabilirea unei noi perioade minime pentru asigurare. Dacă în trecut asigurarea RCA se încheia semestrial/anual, acum se poate încheia pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de cum vrea proprietarul maşinii. De asemenea, cei care nu folosesc mașina pot, mai nou, să suspende asigurarea, dar sunt obligați să o țină într-un spațiu privat, nu pe domeniul public. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

6. S-au introdus temporar tarife maxime pentru asigurarea RCA

 

OUG nr. 54/2016, actul care stabilește noile reguli RCA, mai stabilește și plafonarea temporară a tarifelor aferente acestei asigurări obligatorii. Concret, în cazul persoanelor fizice care au autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum nouă locuri, tarifele maxime sunt stabilite în funcție de capacitatea cilindrică și grupa de vârstă. În cazul firmelor însă, prețurile variază doar în funcție de capacitatea cilindrică. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

7. Un nou asigurător RCA: Grawe România

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat anul acesta intrarea pe piața asigurătorilor RCA a unei noi entități: Grawe România, un grup austriac prezent pe piața asigurărilor de 15 ani deja, care se ocupă cu mai multe tipuri de asigurări – de viață, de sănătate, de proprietăți și bunuri, precum și cu asigurările de accident. Grawe România, ca subsidiar al marelui grup austriac, poate încheia în România și polițe CASCO. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

8. Modelul cărții de identitate a vehiculului a fost schimbat

 

Autorităţile au decis anul acesta înlocuirea modelului cărţii de identitate a vehiculului, iar măsura a fost stabilită printr-un ordin comun de miniștri. Totuşi, noul model poate fi folosit abia după epuizarea stocului constituit din vechiul model. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

9. Lucrările de pe drumurile publice trebuie semnalizate luminos noaptea

 

Legea nr. 93/2016 a adus câteva modificări Codului rutier în privința lucrărilor care se efectuează pe drumurile publice. Potrivit legii, acestea trebuie să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, iar responsabilitatea revine firmelor ce se ocupă de execuţia acestora, altfel ele pot fi amendate. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

10. Cei care-şi vând maşina trebuie să depună un singur act la Fisc

 

Persoanele care-şi vând maşina trebuie să depună la organul fiscal local un contract de înstrăinare-dobândire, plus patru copii certificate ale acestuia, aşa cum reiese din normele Codului fiscal. Astfel, vechea procedură ce trebuia urmată la vânzarea maşinilor a fost simplificată, fiind eliminate din circuit fişa de înmatriculare şi certificatul de atestare fiscală. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

11. Amenda pentru lipsa rovinietei se comunică în două luni de la încheierea procesului-verbal

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că amenda pentru șoferul care circulă fără rovinietă valabilă trebuie comunicată acestuia în maximum două luni de la încheierea procesului-verbal de contravenție, nu în cel mult două luni de la data la care a fost săvârșită fapta. Ordonanța rovinietei nu este suficient de clară în privința momentului exact, precizându-se doar că amenda trebuie comunicată în cel mult două luni de la data constatării contravenției, ceea ce face, în unele cazuri, ca ea să ajungă la vinovat cu o întârziere considerabilă. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.

 

12. Rovinieta va costa mai puțin pentru unii transportatori de mărfuri

 

Din 20 ianuarie vor exista scăderi ale tarifului rovinietei în cazul vehiculelor de transport de marfă, în funcție de masa totală maximă autorizată, potrivit Legii nr. 221/2016. Totuși, legea aduce o serie de nelămuriri cu privire la situația celor care transportă persoane, pentru că actul adoptat în 2016 prevede două seturi de tarife pentru acești transportatori. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici și aici.

 

13. Din 2017, mașinile parcate ilegal vor putea fi ridicate din nou

 

Mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice vor putea să fie ridicate din nou, cel puțin teoretic, începând din 21 ianuarie, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 965/2016. Măsura ridicării va putea fi dispusă de un polițist rutier doar în situațiile în care staționarea mașinilor este interzisă pe partea carosabilă a drumului, iar șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia. Informații suplimentare despre acest subiect pot fi găsite aici.