x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(6) "opinii"

Daniela Șerban: Este acum un moment bun să investim?

Orice decizie luată în sectorul financiar influențează și piața de capital sau bursa.

Author: money.ro | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.06.2020, 14:18

Deși elaborarea unui plan de afaceri în prezent este dificil de realizat ca să ne dăm seama care vor fi companiile sau sectoarele câștigătoare, ne ajută să ne uităm la evoluția indicelui american S&P 500 din ultimiii 100 de ani. Deși este dificil de prezis ce s-ar întâmpla într-o lună, într-un grafic realizat de J.P. Morgan Asset Management și prezentat de Răzvan Raț, observăm că, în piața de capital americană, în ciuda tuturor crizelor, conflictelor, recesiunilor și pierderilor financiare, evoluția trendului S&P-ului în ultimul secol este crescătoare.

În piața locală, începând cu sfârșitul lunii martie, prețurile au început să crească. Optimismul investitorilor a revenit și ei au reînceput să cumpere. Totuși, în actuala criză s-a simțit experința investitorilor în urma celei din 2008. De această dată investitorii pățiți au vândut repede, au ieșit rapid din piață, preferând să-și salveze profiturile. Ulterior au reintrat treptat, ba chiar au apărut și alți investitori noi, care au reușit să profite de scădere.

Punctul minim al scăderilor a fost pe 23 martie, de 30 la sută față de maximele din februarie. În ciuda tuturor acestor fapte, în momentul de față, România stă bine, deoarece companiile listate la BVB vor oferi randamente ale dividendelor de aproape 10 la sută. În același timp alte companii străine au decis să nu mai distribuie dividende sau le-au amânat. Totodată, sectoarele mai mari de la BVB, care ar merita o atenție deosebita din partea investitorilor sunt cele energetice, financiare și, cele care vor reuși să își păstreze profiturile și fac investiții în perioada imediat următoare, susține Raț.

Oricum ar fi, cel mai important pas pe care ar trebui să-l facă oricine își dorește să devină investitor este să stabilească profilul său: investitor pe termen lung sau pe termen scurt. Investitorul pe termen lung urmează să investească treptat, pentru ca, peste ani, să aibă un randament bun pe lângă dividendele pe care le-ar încasa, pe când investitorul pe termen scurt are nevoie de experiență, de cunoaștere în detaliu a pieței și trebuie să fie constant prezent în piață.

Vă invit să aflați mai multe amănunte în dialogul cu Răzvan Raț.

 

Daniela Șerban, Președinte ARIR și VERTIK pentru Viitor