De ce a demisionat, de fapt, premierul Moldovei. Un expert explică: „Totul trebuie rearanjat”

Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice din Republica Moldova, a explicat care sunt cauzele schimbării guvernului de la Chișinău și cu ce provocări se va confrunta noul executiv.

Premierul Natalia Gavriliță și-a dat vineri demisia după un an și jumătate de mandat, iar în locul acesteia a fost numit Dorin Recean, consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Demisia Nataliei Gavriliță a venit la puțin timp după ce Volodimir Zelenski a vorbit despre amenințările Rusiei cu distrugerea acestui stat, dar și a unei crize economice complicate.

Și-a dat demisia Gavrilița din cauza presupuselor amenințări ale Rusiei?

În acest context, Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice din Republica Moldova, a explicat cum ar trebui interpretate ultimele evoluții politice din această țară, într-un interviu pentru Hotnews.

„Nu, nu cred că există o legătură particulară cu declarațiile lui Zelenki, fiindcă amenințări cu distrugerea Moldovei auzim practic săptămânal, pe parcursul ultimului an.

Aș face o referință și la comunicatul de ieri al Serviciului nostru de Informații și Securitate, care a menționat clar că interacțiunea dintre diferite servicii partenere este constantă și că au mai fost astfel de informații. Noutatea acum este că informația a fost anunțată de președintele Zelenski.

Ce vrea să spună totuși fostul premier că „Moldova intră într-o nouă fază în care prioritatea este Securitatea”? Plus că noul premier, Dorin Recean, este consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale.

Sigur că prioritatea securității și necesitatea de a reclădi în totalitate acest segment este primordială pentru Republica Moldova, nu doar pentru Republica Moldova. Așa sunt timpurile, este un război crâncen și lucrurile trebuiesc prevăzute.

Și într-adevăr, domnul Recean are experiența necesară în acest sens, fiind secretar al Consiliului Suprem de Securitate, dar având și experiență de ministru de interne pentru o perioadă destul de îndelungată”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

Care sunt cauzele demisiei premierului Republicii Moldova

Întrebat care sunt cauzele acestei demisii a guvernului, Vadim Pistrinciuc a spus:

„Eu consider că este mai degrabă o mișcare tactică, politică a partidului de guvernământ. Guvernul Gavriliță a fost un guvern care a fost expus unei constelații de crize.

În mod evident s-a descurcat destul de bine, fiindcă miza Rusiei a fost să ne lase iarna asta și fără încălzire, fără energie și fără bani, să nu avem cu ce plăti. Deci cu mari lupte.

Foarte dificil, dar guvernul s-a isprăvit. Țara este stabilă, este pace, plățile sociale se fac nu doar că la timp, dar avem o cifră record de alocații bugetare pentru a compensa cheltuielile la resursele energetice.

Deci nu poți să zici că este o demisie din cauza unor insuccese. Invers, cred că Republica Moldova îi datorează stabilitatea și faptul că merge înainte în aceste timpuri destul de grele, cu un război chiar aici, acestui guvern.

Mai degrabă este o rearanjare tactică la partidul de guvernământ, cum spuneam, ceea ce înseamnă că se vor stabili anumite priorități. Vedem și din prima apariție publică a domnului Recean, care a spus foarte clar despre câteva priorități.

„Provocările economice pentru Republica Moldova sunt imense”

A vorbit despre ordine și disciplină, din ceea ce instituțiile noastre au nevoie foarte mult, atât în administrația publică centrală, cât și instituțiile ce țin de securitate, justiție și drept.

Apoi a vorbit despre economie. Într-adevăr, provocările economice pentru Republica Moldova sunt imense, fiindcă războiul a generat și un flux de capital și, în general, un pesimism economic în regiune, ceea ce impune abordări inovative pentru a atrage investiții, pentru a susține întreprinderile mici și mijlocii, care sunt majoritare la noi în țară.

Dacă spuneți că guvernul și-a făcut treaba, de ce, în opinia dumneavoastră, există o inflație de peste 30% în Republica Moldova și foarte mulți oameni în continuare sub pragul de sărăcie?

Principala cauză este aceea că noi am fost ținta directă a războiului energetic al Federației Ruse. Inflația are la origine în special creșterea de aproape șapte ori a costului la la gaze și la alte resurse energetice.

Și, în mod evident, miza adevărată a Federației Ruse a fost să destabilizeze și să răstoarne puterea și să provoace colapsul, să-i spunem așa, sistemelor de administrație din Republica Moldova. Acestea nu s-au realizat.

Din contra. Guvernul s-a descurcat cu un flux enorm de refugiați. Eram în prag de catastrofă umanitară, raportat la populație. La un moment dat au trecut peste 300.000 de refugiați, acum sunt undeva în jur de 100.000.

În ceea e privește criza energetică, Guvernul a venit cu un buget record pentru compensații de aproape 5 miliarde de lei, este o sumă, hai să-i spunem așa, fantastică, raportată la crizele precedente pe care le-am avut noi. Deci sunt elemente foarte importante.

În acest an am continuat și lucrările de infrastructură, chiar dacă dispoziția și presiunea constantă a războiului a existat. Aici a fost un an foarte bun pentru asimilarea bugetelor de infrastructură, în special construcția drumurilor. Pentru prima dată în istorie când Republica Moldova a reușit să achiziționeze resurse energetice pe piața liberă și nu doar de la Gazprom și, în mod evident, primirea statutului de țară candidată la UE”.

Care sunt provocările noului Guvern de la Chișinău

„Cea mai periculoasă este rezistența justiției și a organelor de justiție, a procuraturii, a corpului judecătoresc, față de reforme. Este o rezistență enormă și deseori foarte încurcată, să zicem așa. Deci, noi avem nevoie de o justiție proactivă, fiindcă de asta depinde și securitatea țării.

Nu în ultimul rând, evident că securitatea regională suntem preocupați de acest război, fiindcă el se răsfrânge foarte mult asupra noastră. Și a treia mare problemă și foarte periculoasă este criza resurselor umane.

Din păcate, sistemul administrației publice din Republica Moldova este acum într-un deficit enorm de resurse umane calificate, care să corespundă obiectivelor de integrare Europeană.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed