De ce cade leul

Dacă de pe la sfârşitul lunii februarie, euro, francul elveţian şi dolarul american au început să se deprecieze faţă de leu cu diferite viteze, ultima săptămână ne-a arătat o volatilitate puternică a cursului de schimb. Francul elveţian a ajuns la un nivel record faţă de leu cu un avans de 4,8% faţă de începutul lunii , în timp ce euro s-a întors la nivelurile din iarnă.

 

În cursul zilei de astăzi, euro s-a tranzacţionat şi la peste 4,27 lei pe interbancar înainte de ora 13, pentru ca mai apoi să coboare la 4,26, iar acum să se apropie de nivelul de 4,28. Cursul BNR pentru astăzi a fost de 4,2635 lei/euro, euro avansând în faţa leului cu 0,8% faţă de cotaţia de vineri şi 2,57% faţă de cea de acum 10 zile.

 

Grecia este sursa deprecierii puternice a leului, după ce am văzut multă volatilitate şi pe pieţele intrenaţionale, cred analiştii.

 

Deprecierea leului apare pe fondul unui nou episod impulsiv al crizei zonei euro. Există încă multe incertitudini legate de un nou aranjament financiar care să permită Greciei să se finanţeze în urmatorii ani, în particular în ceea ce priveste o eventuala restructurare voluntară la care ar trebui să se angajeze investitorii direct vizaţi. Mai mult, cabinetul Papandreou se va confrunta marţi cu o moţiune de cenzură şi nu este clar deocamdată dacă guvernul va supravieţui”, spune Mihai Nichişoiu, analist pieţe internaţionale la brokerul Tradeville.

 

Deprecierea a fost alimentată de lichidarea poziţiilor speculative mizând pe aprecierea leului – deschise atunci când problemele de finanţare ale unor state din zona Euro păreau a avea o şanse de rezolvare şi economia româneasca dădea semne de inzdrăvenire”, spune Victor Safta, directorul România a X-Trade Brokers.

 

Legătura dintre sistemul bancar grecesc şi cel românesc pare a fi principalul motiv de speculaţie pentru investitori. Există temerea că băncile greceşti ar putea să-şi tragă banii din România. Însă, există şi factori interni care fac din România o ţară mai riscantă, scena politică pare să se fi aprins uşor, iar economia dă semne că încetineşte, după o evoluţie oricum modestă.

 

„Ceea ce se speculează în legatură cu leul romanesc este că băncile greceşti care au operaţiuni aici sunt tentate să repatrieze capitaluri denominate in euro. Nu ştim dacă acest lucru se întamplă efectiv, dar ideea generează pentru unii jucatori oportunităţi de speculaţie. Cred că aceşti jucători sunt locali, nu bănci străine”, adaugă Nichişoiu.

 

“Stabilitatea politică pare pusă din nou sub semnul întrebării în cadrul dezbaterii aprige privind reorganizarea administrativă, iar avansul economiei în trimestrul al doilea este de aşteptat să fie modest. «Consumul avea oricum şanse reduse de redresare puternică – acestea ar putea fi blocate de cerinţele mult mai restrictive ale BNR. Dar, dincolo de aceşti factori, canalul de transmisie principal urmărit de către speculatori rămâne legătura dintre sectorul bancar grecesc şi cel din Romania»”, a precizat Safta.

 

Însă, Banca Naţională ar putea intereveni pe piaţa valutară dacă leul se depreciază prea puternic, în jurul a 4,3 lei/euro, în primul rând pentru a reduce importul de inflaţie prin cursul de schimb.

 

„Dacă presiunile speculative continuă, în opinia mea există o şansă distinctă ca BNR sa intervină în favoarea leului, probabil în apropierea nivelului de 4,30 (EUR/RON). Pârghia cursului de schimb (via o apreciere a leului) este extrem de importantă pentru încercările băncii centrale de a calma inflaţia, şi nu cred că BNR va risca să transmită semnale mixte”, adaugă analistul Tradeville.

 

Contextul macroeconomic global nu mai este unul favorabil leului, crede Nichişoiu, urmând o perioadă în care invesitorii vor fugii de riscuri şi se vor întoarce în monedele puternice.

 

„Aşteptările investitorilor globali sunt acum într-un proces de recalibrare, ţinând cont de alunecarea economiilor şi de faptul că guvernele şi băncile centrale nu mai sunt dispuse la relaxări fiscale şi monetare ad-hoc. O asemenea recalibrare generează întoarcerea capitalurilor de la periferiile riscurilor globale înapoi către centrul denominat în valutele economiilor dezvoltate care pe parcursul ultimilor doi ani au finanţat speculaţii carry trade„, spune acesta.

 

Pe termen scurt, însă, căderea guvernului grec al lui Andreas Papandreou ar putea aduce şi mai multă volatilitate pe pieţe, situaţie în care leul ar putea încerca palierul de 4,3 lei/euro, crede Safta, în timp ce francul elveţian ar putea să ajungă la noi niveluri record.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed