Dezvoltă mentalitatea antreprenorială

Mentalitatea antreprenorială, ori o ai, ori nu o ai. Așa spune multă lume și noi nu credem că are dreptate.

Ca în cazul oricărei aptitudini, aceasta poate să fie dobândită în timp, cu ajutorul educației. Această educație poate sau nu să fie formală. Poți să alegi un mentor pe care să îl urmărești și de la care să înveți în timp, sau poți să participi la un curs de antreprenoriat si educatie financiara și să înveți, atât de la trainerii care livrează cursul, cât și de la ceilalți colegi. Chiar dacă și aceștia sunt acolo să învețe, backgroundul lor este unul diferit de al tău și la fel și experiența. Astfel, schimbul de idei care reiese din discuții poate să te învețe multe.

Cuvântul antreprenor este tot mai la modă și aduce cu sine o mulțime de întrebări: cum ajung antreprenor? Ce trebuie să știu înainte de a face acest pas? Ce gândire are un antreprenor?

Ca să deslușim parte dintre aceste dileme, îți vom răspunde la câteva întrebări care ne sunt cel mai des adresate.

Mentalitatea unui antreprenor

Mentalitatea nu este ceva cu ce te naști, ci mai degrabă ceva ce culegi în timp și care este suma experiențelor și a interacțiunilor pe care le-ai avut cu oamenii și mediul. Toate acestea au ajuns să te definească și să îți dea anumite direcții în viață. Odată cu trecerea timpului mentalitatea poate să se schimbe și nu este nimic rău în asta. Poate să însemne evoluție și schimbare în bine.

Analizând și interacționând cu mai mulți antreprenori, am identificat o serie de mentalități, calități și valori comune. Iată care sunt acestea:

  • viziune și curaj: fiecare dintre aceștia a avut o idee și nu s-a lăsat până nu a reușit să o pună în practică. Uneori cu succes, alteori cu mai puțin. Însă ce a contat enorm a fost să creadă în idee și să aibă curaj să meargă pe căi nebătute de el până atunci.
  • determinare: uneori povestea nu se termină așa cum și-a închipuit la început, ci poate chiar ia o turnură care nu îi este favorabilă antreprenorului. Important este să nu se lase bătut dacă o dată a eșuat, ci să încerce din nou atunci când își face ocazia.
  • flexibilitate: așa cum spuneam, nu tot timpul planurile din sălile de ședințe sunt cele care se întâmplă în realitate. Așa că antreprenorii trebuie să dea dovadă de flexibilitate și adaptabilitate.
  • învățarea continuă este probabil cel mai important atu pe care un antreprenor îl are. Fie că are succes din prima sau nu, a avea această mentalitate de învățare continuă este important, deoarece, fiind la zi cu schimbările din domeniul său și nu numai, poate să fie mai greu luat prin surprindere.

Cum dezvolți mentalitatea antreprenorială

Am văzut care sunt cele mai importante aspecte care țin de mentalitatea antreprenorială; acum haide să vedem cum poți să o dezvolți.

Există mai multe metode, însă niciuna nu este valabilă pentru toată lumea. Trebuie să le găsești pe acelea care ți se potrivesc și apoi să le pui în practică.

1. Autocunoașterea stă la baza dezvoltării tale personale și profesionale, în același timp. Știind bine care sunt valorile după care te ghidezi, punctele tari, dar și pe cele slabe, vei ști de cine ai nevoie pentru a putea reuși împreună.

2. Exersarea creativității și a gândirii critice este din nou esențială pentru un antreprenor. Poți astfel să vii cu soluții creative la anumite probleme și să le și gândești la rece atunci când le prevezi sau când te lovești de ele.

3. Networkingul este de mare ajutor atunci când ești antreprenor. O rețea de oameni care gândesc ca tine sau care au aceleași scopuri sau unele adiacente este mereu binevenită. Nu ai de unde să știi din prima cum te poate ajuta fiecare sau cum poți tu să le fii de folos, însă asta descoperi în timp.

A fi antreprenor vine cu provocări, dar și cu multe satisfacții de-a lungul drumului. Gândirea antreprenorială este ceva ce poate fi învățat cu exercițiu, nu ceva cu ce te naști. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed