Dezvoltarea durabilă în sport: impactul patinoarelor ecologice în comunități 

Comunitățile au nevoie de cât mai multe spații destinate publicului larg, în cadrul cărora se pot practica diferite tipuri de efort fizic, beneficie pentru minte și corp. Amenajarea și administrarea acestora trebuie să genereze un impact redus asupra mediului înconjurător, mai ales în contextul actual, în care întreaga planetă se confruntă cu schimbări climatice semnificative. Află mai multe informații utile despre patinoarele ecologice și beneficiile pe care acestea le asigură: 

Ce sunt patinoarele ecologice? 

Patinoarele ecologice disponibile acum în oferta Waterboyz România reprezintă soluția ideală pentru orice anotimp. Datorită funcțiilor specifice, aceste echipamente sunt operabile pe întreaga durată a unui an, în mod independent de temperaturile medii înregistrate în atmosferă.  

Reprezintă o soluție ideală pentru a vitaliza agenda cu activități, dedicate atât localnicilor, cât și turiștilor aflați într-o anumită localitate. De aceea, administrațiile locale pot analiza opțiunea amenajării unor patinoare ecologice în anumite zone de interes, mai ales că montarea și operarea lor generează costuri reduse și un impact minim asupra mediului înconjurător. 

Suprafața de alunecare a unor patinoare ecologice (sintetice) este realizată din panouri modulare non-toxice și 100% reciclabile. Poate fi utilizată atât pentru patinajul recreațional, cât și pentru patinaj artistic sau meciuri de hochei. Spre deosebire de un patinoar cu suprafață de gheață, cel ecologic nu consumă curent electric, combustibil sau apă, iar întreținerea sa este simplu de realizat.  

Mai mult decât atât, panourile de glisare au o durată de utilizare de până la 20 de ani și funcționează la parametri optimi de primăvara și până iarna, indiferent de vreme. Montarea / demontarea facilă a unui patinoar ecologic permite mutarea sa dintr-o zonă de interes a localității în alta, în funcție de agenda cu evenimente pregătită de Primărie sau Consiliul Local. 

Ce este rolul acestora pentru comunitate? 

Amenajarea unor patinoare ecologice are un impact semnificativ asupra membrilor unei comunități. În primul rând, se poate crea un sentiment de apartenență la un grup cu pasiuni și valori comune, construit în jurul acestei locații de interes public. Secundar, accesul la un alt centru pentru sport și distracție din comunitate îmbunătățește percepția față de calitatea nivelului de trai din zona respectivă. 

Analizând patinajul recreațional prin prisma beneficiilor pentru sănătate, se poate spune că este benefic pentru toți membrii comunității, de la mic la mare. În primul rând, efortul depus stimulează cele mai importante grupe musculare, iar mișcarea specifică ajută la îmbunătățirea echilibrului și corectează postura. Astfel, se obține un control mai bun asupra corpului. 

În plus, o oră de patinaj recreațional poate ajuta la arderea unui număr de până la 200 de calorii (în cazul unei persoane adulte). Iată acum acest tip de sport poate fi util pentru a scădea în greutate, mai ales dacă efortul este realizat cu frecvență ridicată, iar dieta de zi cu zi se ajustează pe baza recomandărilor unui nutriționist. 

Cum se montează structura unui patinoar ecologic? 

Într-o primă etapă a procesului de construcție, locul pe care se va amenaja patinoarul ecologic trebuie analizat cu atenție. Suprafața respectivă trebuie să fie plană, iar în caz de nevoie, solul trebuie nivelat corespunzător. La finalul acestei etape, gradul de înclinare trebuie să fie mai mic de 1%. Dacă solul nu este uniform, poate fi necesară montarea unei podele tehnice.  

Acest strat intermediar asigură niveluri optime de stabilitate și siguranță în utilizare. Procesul de construire a unui patinoar ecologic va continua cu montarea unei podele din spumă, ce protejează împotriva șocurilor mecanice. După ce suprafața din spuma a fost fixata, peste ea se vor monta panourile sintetice, care compun suprafața de glisare a patinoarului ecologic. 

După finalizarea etapei de asamblare a panourilor, procesul de amenajare continuă cu fixarea mantinelelor (mai întâi cele curbate, pentru stabilizarea structurii, iar apoi cele de pe laterale). Mantinelele sunt conectate între ele prin utilizarea unor stâlpi de susținere. Pentru și mai multă stabilitate a întregului ansamblu, stâlpii de susținere se pot fixa. Pe lângă kit-ul necesar amenajării unui patinoar ecologic de la Waterboyz, beneficiarii mai pot primi:  

  • patine de gheață; 
  • rafturi pentru depozitarea lor;  
  • mașină de ascuțit patinele;  
  • mașină de curățat suprafața etc 

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să explorezi întreaga listă de echipamente pentru amenajarea unui astfel de spațiu, află aici mai multe despre caracteristicile și beneficiile patinoarelor ecologice Waterboyz! 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed