AcasăEconomieDezvoltatorul imobiliar Prime Kapital şi MAS au în plan investiţii de aproape...

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital şi MAS au în plan investiţii de aproape 2 miliarde de euro pe piaţa imobiliară din România, până în 2029

”Prime Kapital, dezvoltator şi investitor imobiliar integrat, şi partenerul său de investiţii MAS PLC, investitor şi operator deproprietăţi sustenabile cu o prezenţă puternică în Europa Centrală şi de Est (CEE), intenţionează să investească, până în 2029, 1,97 miliarde de euro în proiecte de retail, dezvoltări de birouri şi proiecte rezidenţiale cu o suprafaţă totală de 1,5 milioane de metri pătraţi în mai multe oraşe din România”, anunţă companiile.

Prime Kapital şi MAS PLC au intrat într-un parteneriat în 2016, cei doi parteneri investind predominant în active de retail, proiecte rezidenţiale atent selectate şi, în funcţie de oportunităţi, în alte sectoare imobiliare.

„Prime Kapital este determinat să dezvolte proiecte cu o calitate ridicată, sustenabile pe termen lung. Angajamentul nostru de a oferi calitate poate fi văzut în întreg spectrul imobiliar. Ne concentrăm pe regenerarea fostelor platforme industriale, transformând aceste spaţii extinse în cartiere cu funcţiuni integrate şi zone verzi şi de agrement de calitate. Strategia de dezvoltare pe piaţa rezidenţială este în grafic şi ne menţinem obiectivul pe termen mediu de a livra 2.000 de locuinţe pe an, în mai multe oraşe din România”, a declarat Maggie Kitshoff, partener office şi rezidenţial în cadrul Prime Kapital.

Cei doi parteneri intenţionează să investească 517 de milioane de euro în dezvoltarea şi extinderea de centre comerciale în 10 oraşe din România: Cluj-Napoca, Iaşi, Piteşti, Alba Iulia, Bucureşti, Braşov, Giurgiu, Baia Mare, Slobozia şi Roman.

Pentru dezvoltarea de birouri, cei doi parteneri plănuiesc să investească 254 de milioane de euro, în două proiecte, în Cluj-Napoca şi Iaşi (Silk District), în timp ce pentru dezvoltări rezidenţiale bugetul de investiţii este de 1,194 de miliarde de euro, în şase oraşe: Bucureşti (3 proiecte), Braşov (1 proiect), Cluj-Napoca (1 proiect), Iaşi (1 proiect), Ploieşti (1 proiect), Timişoara (2 proiecte).

„Parteneriatul s-a dovedit a fi foarte benefic, atât Prime Kapital, cât şi MAS având echipe integrate şi eficiente, iar fiecare partener oferind celuilalt know-how valoros. Suntem bucuroşi că ne-am extins parteneriatul în acest an, şi suntem nerăbdători să ne continuăm dezvoltarea prin creşterea portofoliului cu proiectele comerciale şi rezidenţiale pe care le vizăm”, a declarat Irina Grigore, CEO MAS PLC.

La Marmura Residence, primul proiect rezidenţial finalizat, predarea a fost efectuată pentru patru din totalul de cinci clădiri ale proiectului ce cuprinde 458 de unităţi. Construcţia celei de-a cincea clădiri este în mod substanţial finalizată şi predarea ultimelor unităţi este estimată să înceapă în curând.

Construcţia şi vânzările continuă pentru aproximativ jumătate din proiectul Avalon Estate, dezvoltare care cuprinde în total 746 de locuinţe. Până în prezent, 70% din cele 352 de unităţi rezidenţiale scoase spre vânzare au fost vândute. Lucrările de construcţie şi finisare la primele clădiri sunt finalizate, iar biroul de vânzări este operaţional în clădirea Gatehouse a proiectului, din martie 2022.

Construcţia primei faze a componentei rezidenţiale a Silk District (315 unităţi; 71% vândute) progresează bine. Autorizaţia pentru a doua fază (346 de unităţi; 48% vândute) a fost obţinută şi este în curs de autorizare faza a treia (312 unităţi; 25% rezervate).

Pentru Pleiades Residence, un proiect de regenerare urbană ce se întinde pe o suprafaţă de 10,1 ha în centrul Ploieştiului, au început lucrările de construcţie, iar vânzările (lansate în decembrie 2021) progresează.

Cei doi parteneri au în plan dezvoltarea de proiecte rezidenţiale şi pe fostele şantiere industriale Roman Braşov (2.137 apartamente) şi Elba Timişoara (1.251 apartamente), precum şi alte proiecte de amploare, cu utilizare mixtă în Bucureşti (3.149 de apartamente) şi în Cluj-Napoca (1.461 apartamente).

Un teren de 6,9 ​​ha a fost securizat în sud-estul Timişoarei, într-o zonă în curs de transformare din industrial în retail şi rezidenţial, pentru a doua dezvoltare rezidenţială la scară largă a DJV din oraş. Acesta va consta din aproximativ 2.300 de apartamente şi funcţii de suport. De asemenea, DJV a asigurat achiziţia unui teren şi este în prezent în curs de due-diligence pentru un complex rezidenţial de aproximativ 920 de apartamente, într-un oraş secundar important din România.

În plus faţă de cele de mai sus, Prime Kapital şi MAS au asigurat un amplasament de aproximativ 5,9ha în Giurgiu, pe Drumul European E85, o arteră majoră de transport rutier de marfă şi agrement, care leagă România de Bulgaria, pe ruta către Grecia şi Turcia. Amplasamentul, care are o vizibilitate bună din centrul oraşului şi o locaţie adiacentă graniţei cu Bulgaria, este pregătit pentru un centru comercial în aer liber de aproximativ 14.200 m2, cu potenţial pentru o extindere suplimentară de 4.300 m2.

 

Ultimele Articole