Diminuare record a somajului in Cehia

0
Diminuare record a somajului in Cehia

 “Scaderea din octombrie este cauzata, in principal, de activitatile sezoniere si de dezvoltarea puternica a economiei. Acest ultim fapt a condus la crearea unor noi locuri de munca”, a declarat Petr Dufek, analist CSOB.

Oficiile pentru ocuparea fortei de munca din Cehia au consemnat, la finele lunii octombrie, un numar de 348.842 de persoane care-si cautau de lucru. Acest numar este cu 16.136 mai mic fata de finele lunii septembrie. Iar in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent (octombrie 2006), sunt cu 87.637 mai putine persoane care-si cauta un serviciu.

De asemenea, in luna noiembrie s-ar putea inregistra o noua diminuare a ratei somajului, pana la un nou record, chiar daca inceteaza multe activitati sezoniere. In schimb, in luna decembrie, somajul ar putea creste la loc.

Cererea continua de forta de munca ar putea conduce Cehia la o criza. Totusi, pentru a se evita acest lucru, este nevoie, cat mai rapid, de gasirea unor solutii. Una dintre acestea este importul de personal din strainatate. “Cererea de personal va creste in continuare, mai ales in industrie si servicii. Solutia ar fi importul de muncitori din alte state”, apreciaza Pavel Mertilik, analist la Raiffeisen Bank, din Cehia.

 Pe orase, cel mai scazut nivel al somajului a fost inregistrat in capitala tarii, Praga, unde rata somajului a fost de 2,3% la finalul lunii octombrie. La polul opus, cea mai ridicata rata a fost in Most, 15,9%.

Rata somajului este tot mai scazuta, se cauta tot mai mult muncitori, ceea ce determina o crestere sustinuta a salariilor. Deoarece oferta de personal este foarte redusa, companiile ofera salarii cat mai mari pentru a atrage forta de munca existenta. Astfel, salariile cresc, ceea ce determina si o crestere a inflatiei.

Somaj
Rata somajului, estimata in octombrie la 5,8%, ar putea sa scada si mai mult in luna urmatoare. Din cauza lipsei de personal, companiile ofera salarii cat mai mari, ceea ce duce la o accentuare a inflatiei