AcasăActualitateDin iulie și românii pot descărca certificatul verde de vaccinare

Din iulie și românii pot descărca certificatul verde de vaccinare

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat, Andrei Baciu.

După cum deja s-a aflat, certificatul verde de vaccinare va fi lansat la nivel european la începutul lunii iulie, urmând să fie disponibil și în România tot atunci.

Certificatul va fi descărcat de pe un portal securizat

Andrei Baciu a anunțat că STS va pune la dispoziție un portal securizat, de unde românii vor putea descărca certificatele. Codul QR va garanta veridicitatea documentului. Acesta a mai spus că pentru a avea o abordare uniformă la nivel european s-a creat acest certificat digital european privind COVID.

Citește și: Tariful parcărilor din București va crește. Mașinile parcate pe prima bandă vor dispărea

„Vom avea un site, o platformă securizată, unde putem crea un cont și primim pe mail un link de unde putem descărca acest certificat”, a precizat Baciu.

La ce folosește certificatul verde de vaccinare

Documentul va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale.

„Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a precizat Andrei Baciu.

Certificatul va putea fi descărcat de trei categorii de persoane

Documentul va putea fi descărcat de pe platformă doar de persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, persoanele care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat și de perosoanele care demonstrează absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.

Mai este o veste bună și anume că certificatul este valabil atât în format digital, cât și pe hârtie.

 

Ultimele Articole