Directivă UE. Salariul, obligatoriu în anunțul de angajare

0

E directivă europeană. Angajatorii din România vor fi obligați să afișeze salariile în anunțurile de recrutare.

Companiile românești au la dispoziție doi ani pentru a ajusta grila salarială și a se conforma noilor reglementări europene.

Conform datelor furnizate de una dintre cele mai mari platforme de recrutare din țară, peste 40% din anunțurile de angajare deja afișează salariul. Aproape o treime din cele peste 25.000 de oferte disponibile pe această platformă mizează pe transparență, cu accent pe domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.

Însă transparența salarială își face loc și în sectoare în continuă dezvoltare precum IT, PR sau call-center, unde salariul la vedere devine un criteriu important în procesul de recrutare.

Această schimbare vine ca un răspuns la necesitatea de a face diferența în piața muncii. Obligați de noua lege europeană, angajatorii trebuie să stabilească criterii clare și obiective pentru stabilirea salariilor. În timp ce Codul Muncii din România încurajează confidențialitatea salariilor, transparența devine un element esențial în atragerea candidaților potriviți și în asigurarea unei competiții corecte pe piața muncii.

Se așteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească în următorii ani, pe măsură ce companiile se adaptează la noile reglementări europene. Legislația europeană impune și egalitatea salarială între sexe, asigurând că bărbații și femeile care ocupă aceleași poziții vor fi plătiți la fel, conform observatornews.

„Este o decizie care uşurează fluxul de recrutare. Am avut mai multe interviuri şi posturile pentru care căutam angajaţi s-au şi ocupat majoritatea”, a declarat Cosmin Vasile, PR agenţie de turism.

Legislaţia europeană îi va constrânge pe toţi angajatorii să facă publice, la cerere, salariile din companii, în funcţie de numărul de angajaţi. Codul Muncii din România încurajează însă confidenţialitatea salariului.

Reprezentanţii platformelor de recrutare se aşteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească.

„Cel mai probabil creşterea exponenţială o vom vedea în momentul în care ne apropiem de termenul de graţie dat de Comisia Europeană. Acolo unde vor exista reţineri mai mari sunt joburile de super specialist sau de manager, unde într-adevăr discreţia salarială este înca un element destul de important”, a declarat Ana Călugăru, director de comunicare platformă de recrutare.

Legislaţia europeană prevede şi egalitatea salarială între sexe, astfel că bărbaţii şi femeile, aflaţi pe aceleaşi poziţii la angajare, vor câştiga la fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.