DISPERARE! Statul angajează oameni să-i câștige procesele internaționale

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE),  prin Comitetul de Nominalizare si Remunerare,  anunţă începerea procesului de recrutare şi selecţie pentru 3 (trei) poziţii de membru în cadrul Directoratului Societăţii. SAPE este societatea care reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris. Până în prezent, s-au încheiat mai multe procese pe care statul le-a avut un investitorii de la companii de distribuţie a energiei şi multe dintre ele au avut sentințe defavorabile României. Recent, Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) de la Paris a respins o cerere a României de sancționare cu penalități și dobânzi a italienilor de la Enel. Românii au cerut suma de 521 milioane de euro de la Enel în contul a 13,57% din pachetul de acțiuni al celui mai important distribuitor de curent din țară, Electrica Muntenia Sud. Instanța a menținut însă suma de 401 milioane de euro stabilită în 2017. Inițial, compania italiană  a oferit doar 250 milioane de euro pentru 13,57% din Electrica Muntenia Sud, furnizorul și distribuitorul de curent al Captitalei. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, a refuzat şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva Enel. În 2007, s-a semnat contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud. Enel a plătit pentru 50% din capital și pentru majorarea de până la 64% 820 de milioane de euro. Autoritățile române au susținut că italienii aveau obligația prin contractul de privatizare să cumpere până la finele lui 2012 cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (entităție formate după spargerea Electrica Muntenia Sud), fapt ce nu s-a întâmplat. Curtea de la Paris a acceptat poziția părții române și a stabilit suma la 401 milioane de euro.

 

Procesele cu distribuitorii au început în urmă cu câțiva ani. La finele lui 2013, statul roman, reprezentat atunci de Electrica, a pierdut la Curtea de Arbitraj două procese cu Enel în cazul neîndeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2015, în aprilie, statul român reprezentat de SAPE a câştigat în faţa cehilor de la CEZ, în cazul privatizării Electrica Oltenia,  dar suma obţinută ca despăgubiri a fost mai mică decât cea solicitată (5,7 milioane de euro în loc de 81 milioane de euro). La finele lui 2017, SAPE a  pierdut în fața nemţilor de la E.ON.  Statul a acuzat E.ON că nu a efectuat investiţiile promise în contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova şi i-a cerut companiei germane să plătască 33 de milioane de euro. Curtea de Arbitraj a respins solicitarea românilor şi mai mult i-a obligat pe aceştia să  plătească 2 milioane de euro cheltuieli de judecată.

 

Una dintre sarcinile membrilor Directoratului este ”continuarea litigiilor aflate pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris, deschise în urma nerespectării clauzelor din contractele de privatizare pentru filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizate și a oricăror alte litigii în legătură cu participațiile minoritare repartizate conform proiectului de divizare”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed