Cel mai cunoscut designer român dintotdeauna, Doina Levința își prezintă cariera într-o expoziție unică

0

Cel mai cunoscut designer român dintotdeauna, Doina Levința își prezintă cariera într-o expoziție unică. În vârstă de 82 de ani, marea artistă, creatoarea de costume și decoruri de teatru și cinematografie, dezvăluie publicului universul său artistic în cadrul unui eveniment special.

Între 25 martie și 28 aprilie, artista a cărei primă prezentare în afara granițelor a avut loc la Paris, în 1984, prezintă publicului la Arcub Gabroveni circa 50 de creații, de la costume de teatru, televiziune și film (a creat sute de costume pentru personaj artistice), tapiserii, piese rare de colecție, fotografii și schițe originale. Intitulată ”Stilul Doina Levintza”,  expoziția artistei, primul designer din Europa de Est ce a prezentat la Săptămâna Modei de la New York, celebrează întreaga carieră a creatoarei de modă ce  a avut peste 100 de prezentări ale brandului său la Monte Carlo, Paris, apoi Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Japonia, China, Berlin, Bruxelles ori Chicago.

Una dintre cele mai mari oțelării din Europa, distrusă de bombardamentele rușilor VIDEO

Cel mai cunoscut designer român dintotdeauna, Doina Levința își prezintă cariera într-o expoziție unică

Doina  Levința a colaborat cu regizorii Cornel Todea, Radu Gabrea, Sergiu Nicolaescu, Lucian Pintilie, Dan Pița, Bruno Coppola, Nae Caranfil, Stere Gulea pentru filmele: ”Adio, dragă Nela!” (1972), ”Dincolo de nisipuri” (1973), ”Nu filmăm să ne amuzăm” (1974), ”Tufă de Veneția” (1976), ”Profetul, aurul și ardelenii” (1977), ”Nea Marin Miliardar” (1978), ”Ultima noapte de dragoste” (1979), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”Faleze de nisip” (1982), ”Punctul zero” (1996), ”Stuff That Bear!” (2003), ”Orient Express” (2004), ”Restul e tăcere” (2008), ”Ceva bun de la viață” (2011), ”Sunt o babă comunistă” (2013), ”Closer to the Moon” (2014), filme care au beneficiat din plin de harul său creator.

Doina Levința este absolventă a Facultății de Arhitectură din București şi şi-a legat debutul de televiziune, pentru care a creat costume și decoruri, emisiunile lui Alexandru Bocăneț au rămas chiar şi după atâţia ani un reper pentru originalitatea lor vestimentară.

S-a stins din viață Eugenia Șerbănescu! A fost prima femeie din Europa ce a cântat la tobe într-o formație