Drama actriței Draga Olteanu Matei. Cum și-a pierdut casa din București și a trăit în ultimii ani la o pensiune

0
32
Drama actriței Draga Olteanu Matei. Cum și-a pierdut casa din București și a trăit în ultimii ani la o pensiune

Artistă ce a avut o carieră strălucită, în special în comedii, Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, 50 piese de teatru și circa 100 producții umoristice de televiziune, de asemenea, alte zeci de producții ale Teatrului Radiofonic Național.

Marea actriță, bucureșteancă la origine, își petrece bătrânețea într-un loc de vis, la o pensiune de lângă Piatra Neamț, oraș care a ”adoptat-o” în urmă cu 12 ani, când și-a pierdut casa înt-un lung șir de procese. Este orașul natal al ultimului soț al artistei, medicul Ion Matei, cu care a fost căsătorită timpde 45 ani, până la moartea acestuia (2014).

Draga Olteanu – Matei s-a născut în 24 octombrie 1933, la București. Primul spectacol, care se numea „Prinţesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, în perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. A făcut parte apoi din echipele de amatori, fie ale şcolii, fie ale Casei Armatei, şi de obicei ea le conducea. În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Braşov, unde a intrat într-o echipă de amatori, la Casa Centrală a Armatei.

Actorul Florin Petrescu, condamnat într-un dosar de șantaj la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare

 

În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.În septembrie, acelaşi an, a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași – 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc.

Pe scena Teatrului Național din București a mai jucat în piese precum „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu inegalabil cu regretatul Amza Pellea în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar” (1979), regizat de Sergiu Nicolaescu.

La 76 ani, marele cântăreț și actor Cristian Popescu dublează vocile personajelor Disney. ”Am ieșit la pensie doar pe hârtie”