Drulă: „Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB în februarie 2024”

Preşedintele USR e tranșant. Cătălin Drulă i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu să prezinte „de îndată” un plan de reducere a cheltuielilor, arătând că România „nu mai poate funcţiona pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa”.

„Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB în februarie 2024. Este o încălcare a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Îi cer lui Marcel Ciolacu să prezinte de îndată planul de reducere a cheltuielilor. România nu mai poate funcţiona pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa”, a scris Drulă, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că, potrivit Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, atunci când datoria publică depăşeşte pragul de 50% din PIB trebuie declanşat imediat un plan de reducere a cheltuielilor şi a datoriei.

„În loc să vină cu un plan clar, guvernul lui Marcel Ciolacu alege să ignore legea. În schimb, ce vor să facă e să aranjeze cifrele din pix. În ianuarie, datoria de 50,2% din PIB a fost ‘revizuită’, din pixul ministrului Finanţelor al PNL, la 49,9%. Nu mai pot merge cu ascunderea adevărului. E timpul ca Marcel Ciolacu să iasă în faţa românilor şi să spună unde s-au dus banii împrumutaţi, să prezinte un plan real de reducere a cheltuielilor şi să oprească imediat jaful public. Datoria României afectează viaţa fiecăruia dintre noi. Banii împrumutaţi astăzi de Ciolacu şi Ciucă pentru sinecuri şi pensii speciale vor trebui plătiţi, cu dobândă, de viitoarele generaţii”, a susţinut liderul USR.

Datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei în februarie 2024, depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit Economedia. Este cel mai înalt nivel al datoriei publice, atins pe fondul împrumuturilor făcute de Ministerul Finanțelor în primele luni ale anului în contul nevoii de finanțare pentru întregul an. Creșterea accelerată a datoriei publice în guvernul de coaliție condus de PSD vine pe fondul criticilor anterioare ale premierului Marcel Ciolacu pentru guvernele de dreapta.

„De ce nu-l întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB?”, spune premierul Marcel Ciolacu în noiembrie 2023 când era întrebat despre creșterea datoriei publice de la acel moment.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed