El este preotul din viața lui Ion Iliescu!

Ion Iliescu a mărturisit acum mai mullți ani că este ateu și că el crede mai degrabă ”în forţa omului”. Asta nu l-a împiedicat să aibă alături oameni credincioși în preajmă. Chiar absolvenți de teologie!

Unul dintre ei este Ionuț Vulpescu, un tânăr care a crescut politic pe lângă fostul președinte. Într-un interviu acordat Money.ro, Vulpescu a povestit cum a ajuns alături de Ion Iliescu și cum s-a dezvoltat lângă acesta.

”În 2000 am terminat Facultatea de Teologie și am intrat în echipa de campanie a candidatului Ion Iliescu pentru alegerile prezidențiale”, a spus Vulpescu. Conform acestuia, acela a fost cumva momentul de schimbare, când planurile s-au separat și a ales să meargă spre cariera politică, în loc să slujească la altar.

Cum a ajuns alături de Ion Iliescu

Ionuț Vulpescu susține că a fost o întâmplare fericită, norocoasă. A fost o întâlnire! “E o întâmplare fericită, norocoasă. O întâlnire. ”Am întâlnit niște oameni care erau în preajma lui Ion Iliescu, lucrau pentru domnia sa, Victor Opaschi, în primul rând. Eu eram în ultimul an de facultate. Împreună cu mai mulți colegi de facultate trebuia să mergem într-un turneu cu un cor în Statele Unite. Atunci eu nu am primit viză, fiind prezentatorul corului. Și am fost pus să cânt tocmai eu, doar că eu nu eram acolo pentru calitățile mele vocale, ci pentru capacitatea de a prezenta evenimentul în cadrul comunităților românești de acolo. Și după ce am fost respins la acest zbor spre America, spre Statele Unite și Canada, de fapt, am ajuns în scurtă vreme pentru a povesti această situație la Kisseleff. Întâi am avut o discuție cu unul dintre consilierii apropiați ai lui Ion Iliescu, Victor Opaschi cu care am și lucrat după aceea 4 ani”, a spus Vulpescu în interviul pentru Money.ro.

Și am luat-o de jos, ca junior: consultant, expert, consilier…

Opaschi era consilier de stat la Consilier de Stat la Compartimentul Cultură-Culte, unde Vulpescu a lucrat din 2000 până în 2004. Din 2005 și până în 2012, acesta a fost consilier la cabinetul fostului președinte al României – ”o perioadă extraordinară din viața mea”. ”Și în urma acestor întâlniri am ajuns și am lucrat cu președintele de atunci. Am făcut niște materiale în campanie, au fost apreciate și mi s-a făcut propunerea să rămân în echipa deja alesului Președinte al României pentru mandatul 2000-2004, care a fost o perioadă extraordinară. Și am luat-o de jos, ca junior: consultant, expert, consilier…”, a afirmat Vulpescu.

Vina lui

Tânărul politician susține că Ion Iliescu a fost exemplul pe care l-a avut. ”E foarte important să ai exemple. Și eu am avut”, a spus acesta.

Vulpescu susține că adesea a fost învinovățit că a lucrat alături de Ion Iliescu. ”Era o emisiune care se numea „Dosar de politician” și eu eram în Guvern. Asta era o… culpă fundamentală – să fii ministru. Sigur ai greșit cu ceva, iar dacă n-ai greșit, vei greși până seara sau până a doua zi. Am urmărit și eu emisiunea… „A lucrat cu Ion Iliescu” era „vina” mea – o etichetă. Era singurul lucru pe care mi-l reproșau. Numai că eu am văzut tot timpul în asta o șansă și, pentru mine, ceea ce credeau ei că e o slăbiciune era, de fapt, ceva foarte bun. Nu doar că a fost președintele României – ceea ce presupune, totuși că niște milioane de oameni care l-au votat „au greșit” odată cu mine și nu o dată, ci de trei ori – înseamnă că oamenii aceia ceva-ceva au văzut. Și am avut șansa să-i fiu aproape, să fiu chiar în preajma președintelui”, a spus Vulpescu în interviul amintit.

”Am rămas apropiat de Ion Iliescu”

În ultima vreme, fostul președinte s-a retras din viața publică, nu mai apare, nu mai dă declarații. În schimb apar vagi zvonuri cu privire la starea sa de sănătate. Ionuț Vulpescu este unul dintre cei care i-au rămas apropiați. ”Eu cred că sunt printre cei care i-au rămas apropiați. Am fost printre consilierii apropiați în ultimii ani de mandat ai domnului președinte și evident că vorbim cât de des se poate. Și indiferent de ce exerciții publice o să mai am de acum încolo sau chiar când mă gândesc la cele din urmă… momentul de vârf al carierei mele publice a fost faptul că am fost consilier apropiat al președintelui Iliescu”, a spus Vulpescu.

Celebra întrebare a lui Constantinescu

În 1996, elementul care pare să fi decis soarta alegerilor nu a fost o dezvăluire de presă, ci o întrebare pe care unul dintre candidaţi i-a adresat-o celuilalt. La confruntarea finală din turul al doilea dintre Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, când candidaţii au fost invitaţi să-şi adreseze întrebări, Constantinescu şi-a scos tacticos ochelarii, cu un gest studiat, şi l-a întrebat direct pe contracandidatul său: „Domnule Iliescu, credeţi în Dumnezeu?“.

”Dle Constantinescu, eu m-am născut într-o familie de oameni evlavioși, am fost botezat în Biserica Ortodoxă Română și am această calitate. Sigur, în evoluția mea intelectuală s-au produs anumite deplasări, dar am rămas pătruns de elementele fundamentale ale credinței și ale moralei creștine. Eu sunt mai creștin și mai credincios decât mulți alții care își etalează în public această credință, cu care eu cred că nu trebuie să se facă nici comerț, nici propagandă politică. „Crede și nu cerceta!”, a răspuns atunci Iliescu. În replică, Constantinescu a spus: „Aţi declarat că sunteţi liber-cugetător. Asta înseamnă necredincios, deci om fără Dumnezeu“.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed