Este DOGECOIN mai bun decât BITCOIN? Aveți grijă să nu investiți totul în loterie

0

Bitcoin (CRYPTO: BTC) și Dogecoin (CRYPTO: DOGE) au fost ambele investiții de succes în ultimele 12 luni, crescând cu 650% și, respectiv, cu 18.600%. În ciuda faptului că sunt construite pe o tehnologie similară, aceste criptomonede au povești de origine foarte diferite.

Bitcoin a fost creat de pseudonimul Satoshi Nakamoto în 2009. Misteriosul Nakamoto a publicat o carte albă care detaliază modul în care Bitcoin ar putea fi folosit pentru a construi un nou sistem financiar – unul care reduce costurile tranzacțiilor prin eliminarea necesității instituțiilor financiare.

 

Citește și: O monedă virtuală creată ca o PARODIE a ajuns la o capitalizare de peste 1,1 miliarde de dolari

 

Prin comparație, Dogecoin a fost creat ca o glumă. În 2013, angajatul Adobe Jackson Palmer a făcut referire la popularul meme doge într-un tweet: „Investiți în Dogecoin, este destul de sigur”. La vremea respectivă, Dogecoin nu exista, iar comentariul său era o ironie la adresa forfotei din jurul Bitcoin. Cu toate acestea, dezvoltatorul de software IBM Billy Markus a ajutat la aducerea la viață a glumei lui Palmer.

Deci, care dintre aceste criptomonede fierbinți este cea mai bună investiție?

 

Criptomoneda este construită pe blockchain

 

În ciuda faptului că este o glumă, Dogecoin are o calitate de răscumpărare: la fel ca Bitcoin, este construit pe blockchain, tehnologia peer-to-peer care alimentează criptomonedele .

Blockchain este un registru distribuit care înregistrează fiecare tranzacție într-o rețea. Geniul său este că elimină necesitatea unei autorități centrale de a bate și de a administra o monedă. În schimb, minerii care alcătuiesc rețeaua sunt responsabili de construirea și întreținerea blockchain-ului. Gândiți-vă la aceștia ca la auditori: pe măsură ce tranzacțiile Dogecoin apar, minerii grupează aceste tranzacții în blocuri și validează fiecare bloc printr-un proces care consumă multă energie, cunoscut sub numele de dovadă a muncii. Acest termen nu este folosit ușor – este nevoie de  hardware puternic și efort de calcul semnificativ pentru a rezolva hashurile criptografice (adică soluții) care validează fiecare bloc de tranzacții.

Procesul este demn de remarcat din două motive:

  • În primul rând, puterea de calcul necesară pentru acest proces înseamnă că este practic imposibil să spargem blockchain-ul. De fapt, o persoană ar trebui să controleze 51% din puterea de calcul din rețea pentru a modifica registrul cu succes. Cu alte cuvinte, blockchain-ul este un mod sigur de stocare a datelor.
  • În al doilea rând, atunci când minerii rezolvă corect un puzzle criptografic și validează un bloc, aceștia sunt recompensați cu o anumită cantitate de criptomonedă. Acest stimulent asigură că o rețea largă de mineri procesează tranzacțiile, eliminând necesitatea instituțiilor financiare de a acționa ca intermediari. În cele din urmă, acest lucru înseamnă că tranzacțiile cu criptomonede sunt supuse unor taxe mai mici.

Iată soluția: Blockchain este o bază de date sigură, descentralizată, care ar putea sta la baza unui sistem financiar mai eficient. Acesta este un punct în favoarea Bitcoin și Dogecoin.

 

Citește și: Piaţa criptomonedelor a pierdut vineri peste 200 de miliarde de dolari; bitcoin a coborât sub 50.000 de dolari pe unitate

Dogecoin are un defect critic

Inițial, Dogecoin avea o limită dură de 100 de miliarde de jetoane, similar cu plafonul Bitcoin de 21 de milioane de jetoane. Cu toate acestea, dezvoltatorii și-au schimbat planurile în 2014, eliminând constrângerile de aprovizionare. Cu alte cuvinte, atâta timp cât minerii continuă să construiască blockchain-ul, mai mulți Dogecoin vor continua să facă cu ochiul.

De fapt, de fiecare dată când un bloc este verificat, minerul primește o recompensă fixă ​​de 10.000 de jetoane Dogecoin. Cu excepția cazului în care codul este rescris, acest lucru va continua pentru totdeauna.

Acesta este un defect critic. În economie, când cererea este menținută constantă, prețul unui activ scade odată cu creșterea ofertei. Și dacă oferta unui activ se umflă la infinit, prețul ar trebui să scadă teoretic la zero. Este posibil să nu fie anul acesta sau chiar deceniul acesta, dar în cele din urmă excesul de ofertă va copleși cererea.

 

Prin comparație, Bitcoin beneficiază de raritate. Asta pentru că la fiecare 210.000 de blocuri, recompensa plătită minerilor este redusă la jumătate. Acest lucru limitează efectiv furnizarea la 21 de milioane de jetoane. În acest caz, economia la locul de muncă este similară cu cele care guvernează prețul aurului. Cu alte cuvinte, atât Bitcoin, cât și metalele prețioase au valoare, deoarece sunt rare și  oamenii le doresc.

Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă Bitcoin este o investiție bună. Dar cu siguranță pare a fi o investiție mai bună  decât Dogecoin.

Deci, de ce Dogecoin crește cu 18.600%?

O mare parte din agitația din jurul Dogecoinului poate fi atribuit probabil lui Elon Musk. Liderul strălucit al Tesla și SpaceX a scris în mod repetat pe această temă. De exemplu, în aprilie 2019, Musk a spus că Dogecoin ar putea fi criptomoneda sa preferată. La începutul anului 2021, Musk a postat o fotografie a unei reviste fictive intitulată Dogue , un joc de cuvinte bazat pe publicația populară Vogue .

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, Musk și-a explicat comentariul în timpul unei discuții la Clubhouse: „Ocazional fac glume despre Dogecoin, dar ele sunt menite să fie doar glume”. Musk a mai menționat că criptomoneda în sine a fost creată ca o glumă.

Ca ultim gând, luați în considerare acest lucru: dacă dezvoltatorii Dogecoin nu au luat-o în serios, nu există niciun motiv pentru care altcineva să o ia în serios. Și fără nicio limită a numărului de jetoane, Dogecoin nu este mai rar decât aerul. De aceea, investitorii ar trebui să fie foarte prudenți dacă decid să se dedice acestei monede digitale. Sigur, unii oameni s-au îmbogățit, iar alții s-ar putea îmbogăți cu Dogecoin în viitor. Dar cineva câștigă, de obicei, la loterie în fiecare săptămână – și asta nu înseamnă că ar trebui să băgați economiile în bilete de loterie.