AcasăEconomieBurse"Este un dezastru total, este ca în iad aici"

“Este un dezastru total, este ca în iad aici”

Cât de multă încredere mai au investitorii în băncile greceşti? Atât de puţină încât în prima zi de activitate la bursa de la Atena după o pauză de o lună acţiunile acestora s-au prăbuşit cu 30%, maximul permis.  

Băncile greceşti din Grecia au sân­gerat atât de mult capital încât subsidiara turcească a Na­tional Bank of Greece, Finansbank, a ajuns să aibă o capitalizare de piaţă mai mare decât cea a companiei-mamă. Carnagiul de pe bursă nu este singura problemă a Atenei devenită clară ieri: industria este decimată de con­troalele de capital. Producţia uzinelor, care are o pondere de 10% în economie, a ajuns în iulie la cel mai redus nivel din istorie.

De asemenea, bancnotele aflate în circulaţie în Grecia s-au dublat faţă de decembrie, semn că grecii preferă ca mai degrabă să-şi ţină banii acasă decât în bănci, de orice fel ar fi acestea.

Revenind la bursa de la Atena, acţiunile cotate aici au picat cu până la 23% în primele ore de tranzacţionare, cel mai abrupt declin din istorie. Scăderea a încetinit la 17% la mijlocul sesiunii. Însă băncile şi-au continuat căderea liberă, cu acţiunile celor patru mari jucători – Piraeus Bank, Alpha Bank, National Bank of Greece (NBG) şi Eurobank scăzând cu 30%.

 

mai multe, pe zf

Ultimele Articole