Ewald Nowotny: Expunerea Austriei la sectorul bancar est-european este un risc controlabil

0
Ewald Nowotny: Expunerea Austriei la sectorul bancar est-european este un risc controlabil

Austria are legături economice profunde în regiune, în contextul în care băncile austriece au împrumutat 290 miliarde dolari în zonă, care echivalează cu 70% din produsul intern brut (PIB) al ţării.

La începutul săptămânii, Austria a făcut un apel către alte state membre ale Uniunii Europene (UE) să ia în considerare o iniţiativă menită să susţină sectorul bancar din regiunea Europei emergente. „Există, bineînţeles, un risc, dar este unul care poate fi gestionat, unul pe care îl avem sub control şi pe care trebuie să îl urmărim foarte îndeaproape”, a declarat, la un post de radio austriac, şeful băncii centrale, Ewald Nowotny.

„Conjunctura economică din regiune este dificilă, dar acest lucru nu este în niciun fel o ameninţare nici la existenţa băncilor din Europa de est, nici la a celor austriece”, a afirmat, la radio ORF, Nowotny, care face parte şi din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Nowotny a adăugat că este important să fie făcută o distincţie între diferitele ţări din regiune. Astfel, Slovacia, a spus şeful băncii centrale a Austriei, este acum stat membru al zonei euro şi nu poate fi comparată cu Ucraina, de exemplu. (NewsIn)