„Extrem de ciudat.” Un trader bursier pare să fi ştiut dinainte de atacul Hamas din 7 octombrie

Autoritatea pentru Valori Mobiliare din Israel a declarat pentru Reuters că „problema se cunoaşte şi este investigată de toate părţile relevante”.

Cercetările efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York şi Joshua Mitts de la Universitatea Columbia au constatat vânzări în lipsă (short selling) semnificative de acţiuni înainte de atacurile care au declanşat un războiul.

Studiul sugerează că un trader ar fi putut fi conştient de atacul care urma să aibă loc, a pariat împotriva economiei israeliene şi a obţinut un profit prin vânzarea în lipsă pe bursele de valori din SUA şi Israel.

„Constatările noastre sugerează că traderii informaţi despre atacurile care urmau să aibă loc au profitat de pe urma acestor evenimente tragice”, spun profesorii în studiul lor intitulat „Trading on Terror?”.

Vânzarea în lipsă este o strategie de tranzacţionare care vizează obţinerea unui profit de pe urma unui activ al cărui preţ se aşteaptă să scadă. Vânzătorul „împrumută” un titlu de valoare şi îl vinde pe piaţa liberă cu scopul de a-l răscumpăra ulterior la un preţ mai mic şi de a încasa diferenţa. Instrumentele de vânzare în lipsă precum acţiunile, valutele şi mărfurile permit traderilor să obţină profit, atunci când valoarea activului scade.

Studiul a analizat Israel Exchange-Traded Fund, o modalitate obişnuită de a face investiţii în Israel, care, în orice zi, are aproximativ 2.000 de acţiuni în lipsă. Pe 2 octombrie, însă, acest număr a crescut la peste 227.000 de acţiuni.  Potrivit profesorului de la Columbia Law School, Joshua Mitts, unul dintre autorii studiului, „acest lucru este extrem de ciudat”. A fost, de asemenea, profitabil: numai acţiunile vândute în lipsă pentru o singură companie israeliană au adus un profit de aproape 900.000 de dolari.

„Cu câteva zile înainte de atac, unii traderi păreau să anticipeze evenimentele care urmau să aibă loc”, au scris experţii americani, citând interesul pentru Israel Exchange Traded Fund (ETF) care „a crescut brusc şi semnificativ” pe 2 octombrie, potrivit bazei de date a Autorităţii de Reglementare a Industriei Financiare (FINRA). „Şi chiar înainte de atac, tranzaţiile de tip short selling cu titluri israeliene la Bursa de Valori din Tel Aviv (TASE) au crescut dramatic”, au scris aceştia în raportul lor de 66 de pagini.

În cazul Leumi, cea mai mare bancă din Israel, 4,43 milioane de acţiuni noi vândute în lipsă în perioada 14 septembrie – 5 octombrie au generat profituri de 3,2 miliarde de shekeli (862 de milioane de dolari) din această vânzare în lipsă suplimentară.

Cercetătorii spun că aceste tranzacţii – în care investitorii se aşteaptă ca preţul acţiunilor să scadă, permiţând răscumpărarea acestora la un preţ mai mic şi cu profit – înainte de 7 octombrie „au depăşit vânzările în lipsă care au avut loc în timpul a numeroase alte perioade de criză”, inclusiv recesiunea ce a urmat crizei financiare din 2008, războiul Israel-Gaza din 2014 şi pandemia COVID-19.

Mitts şi Jackson Jr. au efectuat o serie de comparaţii în ultimii 13 ani pentru a vedea dacă acelaşi lucru s-a întâmplat înainte de alte momente majore de instabilitate în Israel, cum ar fi războiul Israel-Gaza din 2014, pandemia COVID-19 sau iniţiativa de reformă judiciară care a determinat milioane de israelieni să iasă în stradă în semn de protest. Ei au constatat că activitatea de vânzare în lipsă de la începutul lunii octombrie a fost „cu adevărat extraordinară, chiar şi atunci când este comparată cu acele perioade de instabilitate, care au fost multe”.

Totuşi, ceva similar se mai întâmplase înainte – pe 3 aprilie, cu câteva zile înainte de sărbătoarea evreiască a Paştelui. Studiul leagă acest lucru de raport al presei israeliene care susţinea că Hamas îşi planificase iniţial atacul pentru ajunul Paştelui. „Este aproape de aceeaşi magnitudine. care sunt şansele?”, se întreabă Mitts. „Celălalt aspect pe care îl ştim”, adaugă el, „este că acest lucru pare să fi fost produsul unui singur comerciant, pe baza a ceea ce putem vedea în date. Acest lucru este cu totul neobişnuit”, notează expertul.

Toate aceste date i-au condus pe cei doi profesori la concluzia lor că tranzacţiile nu au fost o coincidenţă, ci o tactică a cuiva care ştia că atacul urma să aibă loc. „Credem că este practic imposibil ca acest lucru să fi fost rezultatul unei întâmplări”, a declarat Mitts pentru CBS News. A afla exact cine a făcut tranzacţiile şi care a fost profitul este „extrem de dificil”, iar Mitts spune că este „destul de pesimist” că va fi găsit cel care a pariat împotriva economiei israeliene.

Există tot mai multe dovezi ale eşecurilor masive ale serviciilor de informaţii care au precedat atacurile din 7 octombrie. Un soldat israelian a declarat săptămâna trecută pentru CBS News că echipa sa a raportat superiorilor săi din IDF o activitate neobişnuită de partea frontierei din Gaza cu şase luni înainte de atac, dar „nu nimic nu a fost luat în serios”.

Mitts spune că acest studiu arată încă un semnal ratat: „Bursa a strigat: Se întâmplă ceva!”.

„Nu vreau să spun că am găsit următoarea predicţie a viitorului”, spune Mitts, dar el crede că acest gen de studiu este un instrument care trebuie încorporat în arsenalul serviciilor de informaţii. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri