Falși fermieri din Sicilia au fraudat fonduri europene prin programul Tomata

Falşi fermieri din Sicilia au fraudat fonduri europene de 850.000 de euro prin programul Tomata din România, se arată în raportul OLAF pe anul trecut.

E vorba de 5 firme din Mehedinţi ale unor cetăţeni italieni care pretindeau că dezvoltă culturi de roşii şi au beneficiat de fonduri europene prin programul Tomata, lansat de Guvernul PSD în 2017. A fost programul de suflet al fostului lider social-democrat, Liviu Dragnea.

Nici măcar un cent din acești bani nu a fost cheltuit în România. Imediat ce Agenția Română de Plăți în Agricultură a virat subvențiile în conturile bancare ale celor cinci companii, banii au fost transferați în conturi bancare din Italia, unde au fost retrași rapid de la bancomate sau de la ghișeu în bănci și folosiți pentru finanțarea altor activități infracționale”, se arată în raportul OLAF.

Cazul a intrat și în atenția DNA și a autorităților judiciare din Italia care ar fi reușit să pună sub sechestru conturi bancare de 215.000 de euro. Dosarul a fost închis de OLAF în octombrie anul trecut cu propunere de recuperare a prejudiciului de 850.000 de euro.

OLAF notează în raport că acest caz a fost dezvăluit pentru prima dată de o publicație online din România.

În cazul Palinca, reprezentanții OLAF vorbesc despre o fraudă cu fonduri europene de 25 de milioane de euro pentru reabilitarea unor proiecte de infrastructură în România.

E vorba de cazul Mihaelei Szechely, consiliera fostului ministru PNL al Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Ea a fost trimisă în judecată de DNA în iulie 2020, alături de soţul ei, Roberto Pasquale Favino, asociat şi administrator în fapt la firma Team Delta Proiect, alături de Alexandra Mocanu, administrator de drept la aceiaşi firmă, şi un alt italian, Mario la Sala, prieten cu fostul ministru Ovidiu Silaghi şi consilier al europarlamentarului italian Giovanni La Via, membru în partidul lui Silvio Berlusconi.

Szechely este acuzată că, în 2012, pe când era consiliera ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi, ar fi primit comisioane de 2 milioane de euro cu scopul de a debloca plăţile de 15 milioane de euro pentru Astaldi România, companie care reabilitase magistrala 800 de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Banii s-ar fi plătit de către compania Astaldi către firma Team Delta Proiect a soţului consilierei lui Silaghi.

Ancheta DNA a început ca urmare a constituirii unei echipe comune de investigaţie româno-belgiană (JIT) și a fost realizată cu sprijinul OLAF și al EUROJUST.

Personajul principal în dosarul autorităţilor belgiene era consultantul italian Mario La Sala, care alături de alți italieni este acuzat că ar fi controlat firme fantomă în Belgia prin care se colectau ”bani negri” de la mai multe companii de construcții din România.

Autoritățile belgiene investighează și finanțarea USL din ”banii negri” ajunşi în Belgia

DNA arată în rechizitoriul Mihaelei Szechely că ancheta comună cu autorităţile belgiene a stabilit că, în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, o firma din Belgia a efectuat către societăți din România plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din 2012, beneficiar al acestor servicii fiind alianța politică Uniunea Social-Liberală (USL).

OLAF a închis ancheta în noiembrie 2020, cu recomandări de investigație penală către autoritățile judiciare din Spania, Belgia și România și cu recomandări de recuperare a prejudiciului de 25 de milioane de euro către Direcția Generală de Politică Regională a Comisiei Europene (DG-REGIO).

Raportul OLAF notează că autoritățile judiciare belgiene au indisponibilizat aproape 2,8 milioane de euro în conturi bancare din Italia și Belgia ale suspecților.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed