Fenomenul inexplicabil care a apărut în România!

Dorinţa de creştere a cotei de piaţă şi de acoperire a unor zone noi, în vederea extinderii afacerilor, sunt principalele argumente ale producătorilor de materiale de construcţii care au în plan dezvoltarea unor fabrici noi. Asta în ciuda faptului că unităţile de producţie care funcţionează acum sunt utilizate sub capacitatea maximă.

 

Chiar dacă afacerile constructorilor sunt în scădere, în principal, din lipsa lucrărilor de infrastructură, producătorii de materiale de construcţii şi-au sporit afacerile cu 3,8% anul trecut şi aşteaptă tot un an pozitiv şi în 2017.

 

„Piaţa materialelor de construcţii a crescut anul acesta datorită sectorului rezidenţial, chiar dacă nu au fost lucrări de infrastructură. Ponderea financiară a zonei imobiliare în piaţa materialelor de construcţii ar trebui să fie mai mică, dacă ar fi lucrări de infrastructură, dar anul acesta ajunge spre 40%. Asta şi pentru că preţurile au crescut pe fondul noilor tehnologii utilizate la construcţia locuinţelor“, spune Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR). Anul trecut s-au finalizat peste 52.000 de locuinţe, număr cu 11% mai mare faţă de cel din 2015, iar în decursul acestui an ritmul de construcţie în sectorul rezidenţial s-a păstrat la nivelul anului trecut.

 

În ciuda proiectelor lansate de dezvoltatorii de locuinţe, Georgescu este de părere că economiile populaţiei sunt pe terminate şi că anul viitor producţia de materiale se va domoli. „Oamenii şi-au investit economiile. Băncile înăspresc condiţiile la acordarea creditelor de consum şi, probabil, va urma şi creditul ipotecar. În privinţa lucrărilor de infrastructură, în cel mai bun caz, vor începe din septembrie anul viitor, după ce licitaţiile organizate în această perioadă vor parcurge etapele de proiectare şi organizare de şantier. Anul viitor se va lucra pe cioturile începute“, susţine preşedintele APMCR.

 

mai multe, pe capital.ro 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed