Fiecare salvare a Euro dezbina Europa (Die Welt)

Iarasi avem o salvare care ridica mai multe intrebari decat va putea vreodata raspunde. Sume imense sunt aruncate in bratele bancilor fara ca cetatenii europeni sa aiba nici macar un indiciu ca moneda lor unica va fi mai sigura prin aceasta antrepriza. Iarasi vedem politicieni care se arata exagerat de optimisti ca ar fi gasit solutia si incearca sa zambeasca fortat in fata unor oameni deveniti in majoritate sceptici fata de ideea europeana, scrie RFI Romania

 

De fapt, politicienii si-au mai cumparat o pauza de respiro de la pietele financiare. Macar pana cand vor fi anuntate detaliile tehnice ale operatiunii de salvare a bancilor spaniole. Ca aceste 100 de miliarde vor provoca un reviriment al Spaniei si al zonei Euro putem exclude insa inca din start. Efectul s-ar fi putut instala daca pachetul de urgenta ar fi fost expresia unei solidaritati europene adevarate. Cand colo, 100 de miliarde sunt doar concluzia diletantismului si a diviziunii accentuate a Europei. Clivajul dintre suveranitatea nationala si dorinta de control prin centralizare este mult prea mare. Iar ideea europeana pare sa se indeparteze cu fiecare notiune de salvare aruncata pe piata.

 

Hollande, catre o majoritate normala (Liberation)


Un succes solid in primul tur al alegerilor parlamentare franceze, asa catalogheaza Liberation performanta socialistilor, si afirma ca stanga a stiut sa-si mentina dinamica prezidentiala.

 

Stanga franceza ar gresi daca si-ar suprima bucuria. Sigur, rezultatul din primul tur al alegerilor legislative nu este o victorie zdrobitoare, dar cine si-a imaginat ca am fi putut asista la o infrangere s-a inselat amarnic. Era imposibil avand in vedere rezultatul de la prezidentialele din urma cu abia patru saptamani. In afara unei prezente la urne extrem de scazute, de doar 57%, stanga franceza este umar la umar cu dreapta fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Este un rezultat poate chiar mai bun decat se asteptau socialistii insisi. Deocamdata nu se poate vorbi despre o majoritate absoluta, dar ea este in continuare posibila cu sustinerea ecologistilor si cea a Frontului de Stanga.

 

Cheia votului de duminica este faptul ca Francois Hollande nu a dezamagit. De cand a fost ales la sefia Palatului Elysee, Hollande a fost exact ce a spus ca va fi si se tine riguros de promisiunile electorale. Primele decizii ale cabinetului Ayrault au fost unele menite sa asigure stanga de stanga. Fara sa indeparteze centrul. Cu alte cuvinte: foaie de parcurs respectata, cea mai buna campanie electorala. Francois Hollande are toate motivele sa intre increzator cu socialistii in turul al doilea. Votul nu a fost si nu va fi insa un cec in alb. El este, pur si simplu, dovada coerentei alegatorilor francezi.

 

Spania si criza: cand 100 de miliarde nu fac mare lucru (The Guardian)


Indiferent de ce spun Mariano Rajoy sau cei de la FMI, acordul anuntat sambata, prin care Europa sare in ajutorul bancilor spaniole, nu rezolva mai nimic.

 

Premierul spaniol afirma sambata ca acordul privind salvarea bancilor din tara sa ar fi „o victorie a credibilitatii monedei Euro”. A facut aceasta declaratie chiar inainte de a zbura in Polonia cu ocazia celuilalt mare event european, fotbalistic de data aceasta. „N-as fi plecat daca situatia bancilor n-ar fi fost rezolvata”. Stati putin, domnule premier, cum adica rezolvata?!

 

Singurul lucru ce ne este confirmat la aceasta ora e ca dimensiunea crizei europene este mult mai mare decat am fi crezut pana sambata. Economia Spaniei este cel putin dubla fata de cea a celorlalte trei state europene care au accesat fonduri de urgenta. Si asta in conditiile in care guvernul spaniol chiar nu poate fi acuzat ca ar fi cheltuit in stil elen sau portughez.

 

Deocamdata putem preconiza ca acordul de finantare nu va forta reforme adevarate in sectorul bancar spaniol. Ceea ce nu face altceva decat sa alimenteze speculatiile despre ce tara va urma in acest trend. Situatia financiara a Spaniei este, din unele puncte de vedere, mai sanatoasa decat a Frantei si mai aproape de cea a Olandei. Unde mai pui ca doar in urma cu cateva luni premierul Rajoy anunta sus si tare ca Spania nu va avea nevoie sa fie salvata cu bani europeni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed