Florin Grozea: “Contactaţi-mă pe Twitter, nu pe e-mail”(VIDEO)

În toiul interviului, Florin Grozea anunţă sec: “Gata, sunteţi pe Twitter”. Se filmase cu laptopul, în timp ce era, de asemenea, filmat de MONEY.ro, şi urcase înregistrarea video pe Seeismic, un fel de Twitter pentru video. Apoi, încă una, diferită, pe blogul său. Deci, interviul începuse deja să respire, chiar dacă prematur.

Florin are aproape 30 de ani, pe care-i va împlini în data de 24 noiembrie. A avut calculator încă din clasa a cincea, a făcut liceul „la mate-info” şi a terminat „electronică şi calculatoare”. În urmă cu 13, 14 ani, a început să folosească Internetul, de la biroul mamei. Spune că nu este deloc greu să foloseşti Internetul şi tot felul de instrumente online, cu o condiţie, să citeşti.

„Îl citesc foarte mult pe Robert Scoble, vestitul evanghelist şi blogger, poate cel mai cunoscut din SUA. E un tip care descoperă mereu lucruri cool: de la el am aflat de Twitter, de la el am aflat de Seesmic, video Twitter-ul, de la el am aflat despre FriendFeed”, spune el.

„Sunt abonat la early adopers, la cei mai cunoscuţi bloggeri din SUA care descoperă tot felul de lucruri cool”.

Vezi ce bloguri citeşte Florin Grozea

Eşti un master of Twitter?

„Tuturor le explic despre Twitter. Vin la mine şi mă întreabă Ce faci tu pe Twitter?”, spune Florin după un „eeeeeeeh” prelung şi zâmbind modest (are peste 2.800 de urmăritori – followers).

„Băieţii” de la Accent, Laurenţiu de la 3SudEst şi Marius Moga sunt doar câţiva dintre cei care au primit meditaţii despre Twitter de la Florin Grozea.

Şi dacă tot am ajuns la cântăreţi, l-am invitat să ne spună cărui cântăreţ din generaţia veche i-ar explica ce înseamnă Twitter şi pe cine ar vrea să vadă că sparge gheaţa pe Twitter.

„Dacă m-am întâlni cu Dan Bitman, pe care-l respect şi care-mi place foarte mult, i-aş spune că ar fi foarte folositor pentru a nu pierde contactul cu noua generaţie sau măcar să-şi ia un om care să se ocupe de Twitter, care să anunţe concertele, emisiunile şi lansările din viaţa trupei Holograf. Deci, măcar ca PR să folosească Twitter-ul”, zice Florin.

Pe cine ar vrea Florin să vadă peTwitter?

  • Traian Băsescu – „este un tip care reacţionează foarte repede, un tip spontan, i s-ar potrivit foarte bine”
  • Dan Bitman
  • Mihai Pocorschi, chitaristul şi fondatorul trupei VH2 – „un tip foarte deştept şi care e şi în consiliul director al UCMR(n.r. – Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România)”
  • Marius Moga – „pentru că este o persoană foarte controversată. Când eşti controversat cel mai rău lucru este să taci din gură, să nu te bagi. Bagă-te în conversaţie, spune care este partea ta. I-ar face bine. E şi un tip deştept. N-ar călca în străchini”
  • Tataee (Vlad Irimia), liderul trupei B.U.G. Mafia – „şi-a făcut cont de Twitter acum câteva săptămâni, dar îl numesc, pentru că că de-abia a apărut”
  • Marian Ionescu, de la Direcţia 5 – „un tip super deştept şi foarte bine înfipt în muzică”
  • Laurenţiu Oprea, directorul ORDA (n.r. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) – „Un tip care ar trebui să-şi facă şi blog, pentru că este într-o poziţie extrem de importantă şi cred că ar trebui să vorbească mai mult”.

Ce spune Florin despre Twitter:

  • „de la apariţia e-mail-ului nu a existat niciun site, instrument, care să revoluţioneze cum a făcut Twitter”
  • „Twitter este foarte puternic. Twitter mi se pare un mod de a-ţi crea propriul tău filtru de informaţie, unic, pe care alţii nu-l au. Este un filtru personalizat”
  • „Pe Twitter nu poţi să mă deranjezi. Absolut tot ce-mi apare pe Twitter sunt informaţii care sunt fie interesante, fie de la oameni de care mie îmi pasă. Sunt oameni relevanţi pentru mine”.


E-mail = spam. Twitter = comunicare

Omul ăsta ar vorbi într-una despre Twitter. „Dar e-mail nu foloseşti?”, îl întreb.

Florin Grozea – No e-mail, just Twitter!
Asculta mai multe audio Stiri

„În principal, ce scriu pe blog, pe Twitter, pe myspace, pe hi5, sunt chestii profesionale. Pentru partea personală folosesc e-mail-ul şi messengerul, care sunt private”, răspunde Florin.

Vrea sa scape, probabil, de cele peste 100 de e-mail-uri zilnice, în afara de spam, prin care oamenii îi trimit piese, îi cer bani, îl invită la emisiuni, conferinţe etc.

„Putem să transmitem acest mesaj, căutaţi-l pe Florin Grozea pe Twitter, nu pe e-mail?”.

„Da! Asta, când am văzut-o la Scoble, acum un an, am zis că e aberant şi că e un om cu nasul pe sus”.

Potrivit lui Scoble, spune Florin, dacă nu afli în maxim două, trei zile pe Twitter despre subiectul menţionat într-un e-mail, atunci înseamnă că e-mail-ul respectiv nu este important.

„N-am ajuns chiar acolo. Citesc toate e-mail-urile şi încerc să răspund la toate. Dar sunt priorităţi şi priorităţi. Dacă vrei să-mi atragi atenţia cu ceva, scrie pe Twitter, deschide o conversaţie pentru toată lumea care, practic, îmbogăţeşte experienţa noastră”, afirmă Florin.

Poate sună piaristic „îmbogăţeşte experienţa”, dar el a argumentat: „Îi răspund omului respectiv (n.r. la e-mail), dar mai sunt 5.000 de oameni pe care îi interesează discuţia noastră. Hai s-o facem pe blog, hai s-o facem pe Twitter. Pentru că mai sunt 5.000 de oameni care mi-ar trimite acelaşi e-mail”.

Pe Twitter nu poţi fi deranjat. Toate mesajele care-ţi apar, îţi apar pentru că aşa vrei tu, le-ai solicitat prin abonarea la cel care le emite.

„La prima prostie pe care ai zis-o, îţi dau unfollow. Dacă ţi-am dat unfollow, poţi să faci ce vrei tu, pentru că eu nu te ştiu”, spune Florin.

Business-ul din online al lui Florin Grozea

Florin Grozea este fondator al site-ului eOk.ro, un portal care prezintă muzică în versiune audio sau audio şi video, în regim de streaming, distribuită legal.

Cine a folosit last.fm ştie despre ce e vorba, eOk.ro este o variantă românească. Poţi asculta muzică, îţi poţi selecta într-o listă personalizată cu artiştii favoriţi, cu melodiile favorite, poţi afişa pe blogul personal o astfel de listă (widget).

„Până la începutul anului 2009, eOk.ro a beneficiat de investiţii de 200.000 de euro. Până la sfârşitul anului suma investită va ajunge probabil spre 250.000 de euro”, afirmă Florin.

Site-ul nu este încă profitabil. „Ne-a dat peste cap criza”, spune el. „Ne aşteptam ca la începutul anului 2010 să fim pe profitabiliate, să ajungem să facem mai mulţi bani decât cheltuim. Va trebui să mai aşteptăm şi să mai muncim”.

Moose.ro, magazinul de muzică online în care Florin este, de asemenea, acţionar, a beneficiat de investiţii mult mai mici, de aproximativ 15.000 de euro.

Câteva statistici de la eOK.ro

  • În momentul de faţă sunt în jur de 12.000 de utilizatori înscrişi ai site-ului. 60% dintre ei sunt artişti, cu melodii expuse public;
  • 2% dintre artiştii de pe eOk.ro sunt cunoscuţi, 98% dintre ei sunt din underground;
  • În septembrie erau 6,5 milioane de widget-uri eOk.ro, pe aproape 1.000 de site-uri;
  • Pe widget-uri se ascultă 95% din muzica de pe eOk.ro
  • Peste 80% din widget-uri se află pe versuri.ro, muzica.ro şi în reţeaua de site-uri a trustului Realitatea-Caţavencu;
  • Fiecare widget, de pe fiecare pagină, este folosit de două, până la 20 de ori pe lună;
  • Florin Grozea estimează că până la sfârşitul anului eOk.ro va avea 15 milioane de difuzări de melodii pe lună;


Ce n-a vrut să spună Florin Grozea

  • cât costă drepturile de autor pentru fiecare melodie difuzată de eOk.ro;
  • ce vânzări estimează că va genera Moose.ro;
  • În primăvara acestui an eOk.ro a lansat o platformă de publicitate pentru reclame audio, inserate înaintea oricărei melodii ascultate pe site. Florin n-a vrut să facă o estimare de vânzări. „Nu sunt Nostradamus”, a spus.

„Când agenţiile şi regiile de publicitate vor înţelege acest gen de publicitate…mi-e greu de spus. Mă întâlnesc săptămânal cu agenţii şi le explic acest nou gen de publicitate audio. Momentul în care ei vor înţelege şi vor înţelege şi clienţii, lumea va cumpăra”. I-a scăpat totuşi, o cifră: rate card de şase euro la 1.000 de difuzări.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed