Franţa şi Germania ne presează să scumpim gazele

Preţul gazelor pentru populaţie se va scumpi, cel mai probabil, cu 5,6% în perioada imediat următoare însă aceasta va fi singura scumpire din acest an, a declarat, pentru Money.ro, Petru Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Potrivit acestuia există presiuni foarte mari pentru majorarea tarifelor din partea ambasadorilor Franţei şi Germaniei ţările de origine ale celor doi mari operatori de pe piaţa românească de gaze GDF Suez şi E.ON.

“Într-adevăr am înaintat o scrisoare către Parlament în care recomandam să se aprobe o majorare a tarifului reglementat cu 5,6%. Este vorba de recunoaşterea unor costuri pe care cei doi operatori le au. Acum se analizează propunerea în Consiliul de Reglementare iar dacă se va aproba va fi sufiecient pentru 2010. Nu va mai exista o altă majorare de tarife în acest an. Ambasadorii Franţei şi Germaniei fac presiuni serioase asupra instituţiilor de stat ca să se realizeze această scumpire. Nu poţi să nu ţii seama de ei. Totuşi GDF Suez şi E.ON sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Europei unite”, a spus oficialul citat. Scumpirea gazelor este deja inclusă în ţinta de inflaţie din acest an stabilită împreună cu BNR, mai spune Lificiu.

Majorarea tarifelor la gaze va afecta semnificativ bugetul românilor în prag de iarnă. De aceea trebuie gândit un program de într-ajutorare a celor mai săraci dintre ei, spune preşedintele ANRE. El crede că acest ajutor ar trebui să vină sub forma unei subvenţii directe. Nu s-a ajuns încă la o concluzie care să se poată transforma într-o lege şi, tocmai din acest motiv, se amână o decizie oficială privind majorarea preţurilor la gaze, spune acesta.

În decursul anului curent, GDF Suez şi E.ON au cerut, în repetate rânduri, majorări ale tarifului reglementat la gaze. Grupul german ar fi dorit o scumpire cu 17%, încă din aprilie, în timp ce francezii au cerut un preţ mai mare cu 20% de la 1 iulie. ANRE a răspuns, până acum, negativ solicitărilor celor doi operatori deşi E.ON ameninţase chiar că va disponibiliza un sfert dintre angajaţi dacă nu i se va aproba o majorare de preţ la gaze dar şi la electricitate.

Motivul permanent invocat de cele două companii este că preţul reglementat nu acoperă costurile lor de operare şi, prin urmare, că nu-şi pot atinge rata de profit stipulată în contractul de privatizare .

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru Money.ro, că cererile celor doi operatori ar fi justificate şi că, în această iarnă , nu vom putea evita scumpirea gazelor.

Pe parcursul anului trecut, ANRE a decis ieftinirea gazelor pentru consumatori de două ori: la 1 mai 2009, ANRE a redus preţul cu 3% la factura finală de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%.
ANRE se află în subordinea directă a Guvernului şi are rolul de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed