Georgescu (BNR): Marile bănci şi-au redus expunerea pe România cu 700 mil euro în 6 luni

0
Referitor la întâlnirea programată pentru 18 noiembrie, de la Bruxelles, între reprezentanţii celor nouă bănci, Banca Naţională a României (BNR) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), Georgescu a apreciat că va avea loc o reconfirmare a angajamentelor iniţiale şi că vor exista semnale pozitive.

Suma cu care s-au redus expunerile totale, de 0,7 miliarde euro, „nu este mare”, a menţionat oficialul BNR.

„Băncile semnatare s-au comportat corect şi au respectat angajamentele. Expunerea totală s-a redus, însă variaţia este mică. Băncile care şi-au redus expunerea au considerat că nu dispun de suficiente instrumente de plasament atractive pe piaţa internă”, a spus Georgescu.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara că expunerea celor nouă grupuri bancare internaţionale în România a scăzut cu 1-2% faţă de nivelul de referinţă din 31 martie.

În urma primei întâlniri de la Viena de la mijlocul finalul lui martie, nouă mari grupuri financiare s-au angajat în faţa CE, FMI şi BNR să susţină operaţiunile de pe pe piaţa românească şi, în caz de nevoie, să suplimenteze capitalul subsidiarelor din România. Cele nouă grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank.

O parte din discuţiile din martie s-au concretizat în mai, când a avut loc o a doua întâlnire în acelaşi format, la Bruxelles, unde băncile au promis că îşi vor menţine expunerea pe România la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre băncile româneşti şi BNR este, însă, doar un „gentlemen’s agreement”.

Georgescu a mai spus, marţi, că rata solvabilităţii la nivelul sistemului bancar se plasa la 13,7% la finalul lui septembrie 2009, în creştere faţă de raportările anterioare.

Profitul băncilor din România a fost în primele nouă luni din acest an de 680 milioane lei, faţă de 3,6 miliarde lei în intervalul similar al anului trecut. În ultimele şase luni, băncile au adus capital în valoare de 225 milioane euro, în timp ce, în ultimele 12 luni, aportul de capital a însumat 468 milioane euro.

Potrivit prim viceguvernatorului BNR, creditele restante şi îndoielnice raportate la capitalurile proprii ale băncilor au ajuns la 10,5% în septembrie, de la 3,2% în decembrie 2008.