Grupul de firme sud-coreene BKB Energy, Hyunday Power Systems şi AKEDA vor să investească 1,3 miliarde de dolari la termocentrala Mintia, unde ar urma să construiască o centrală pe gaze de 1.000 MW

0

Companiile sunt totodată interesante să participe şi la proiectele de centrale pe gaze şi la cele fotovoltaice care vor fi derulate de Complexul Energetic Oltenia.

„Suntem interesaţi să investim în producţia de energie electrică din România. Ne-am întâlnit cu ministrul Energiei, am cerut să ne arate locaţiile în care putem investi. Am mers la Complexul Energetic Oltenia, am vizitat toate termcentralele, dar şi terenuri de fotovoltaice. Locaţia era foarte bine pregătită, condiţiile erau suficient de bună şi dacă venim cu tehnologia şi finanţare din Coreea, proiectul sigur va reuşi. Am vizitat toată zona, peisajele erau foarte frumoase şi după vizita va urma procedura pentru Mintia şi Oltenia”, a declarat marţi preşedintele BKB Energy, Siwoo Chung, la o conferinţă la Bucureşti.

Delegaţia s-a întâlnit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte legate de intenţia companiilor sud-coreene de a investi în sectorul energetic românesc, în special în producţia de energie electrică, atât din surse clasice, cât şi regenerabile.

De asemenea, delegaţia a vizitat centralele termoelectrice de la Mintia şi Paroşeni, aparţinând Complexului Energetic Hunedoara, precum şi centralele Rovinari, Turceni, Işalniţa şi Craiova II, aparţinând Complexului Energetic Oltenia, purtând discuţii cu conducerile celor două companii.

„Mai mult, suntem pregătiţi să investim în producţia de energie electrică bazată pe gaze naturale, dar şi în producţia din surse regenerabile. Republica Coreea este semnatar al Acordului de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ştim că Uniunea Europeană are un întreg program dedicat acestei ţinte – Green Deal, prin care îşi propune să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050. Ştim că România, ca membră a Uniunii Europene, îşi asumă ţinte ambiţioase pentru reducerea emisiilor poluante, gazul natural fiind combustibilul de tradiţie. Avem expertiza şi finanţările necesare pentru a răspunde acestor deziderate. Astfel, ne dorim să investim atât în Complexul Energetic Oltenia, cât şi în Complexul Energetic Hunedoara, să construim centrale pe gaze naturale, de care România dispune, dar care să fie pregătite şi pentru utilizarea hidrogenului. Ne propunem şi să folosim depozitele de zgură şi cenuşă închise ale termocentralelor pentru construcţia de parcuri fotovoltaice. Suntem pregătiţi să investim câteva miliarde de dolari în aceste proiecte precum şi la colaborarea cu toate companiile româneşti interesate să participe la dezvoltarea unui sisteml energetic competititv, acţiuni ce vor crea multiple oportunităţi şi noi locuri de muncă. Termocentralele pe care le-am vizitat au avantajul că deţin deja facilităţi pe care le putem folosi (de exemplu, logistica şi acces la sistemul energetic naţional, conducte de apă, de gaze etc), existăă forţă de muncă specializată şi sunt convins că vom primi sprijinul instituţional necesar de la autorităţile locale şi centrale pentru realizarea investiţiilor pe care ni le propunem”, a mai spus Siwoo Chung.

Prefectura Judeţului Hunedoara a anunţat luni că grupul de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems şi BKB, intenţionează să cumpere şi să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producţia de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan şi panouri fotovoltaice.

”La sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Hunedoara a avut loc astăzi o întâlnire între prefectul Călin Petru Marian şi o delegaţie a unui consorţiu de firme sud coreene interesat în achiziţionarea Termocentralei Mintia. La discuţii au fost prezenţi subprefecţii Oana Andreea Biriş şi Lorincz Szell precum şi administratorul special al CEH, Cristian Roşu, împreună cu reprezentantul administratorului judiciar, Emil Gros. Grupul de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems şi BKB, intenţionează să cumpere şi să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producţia de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan şi panouri fotovoltaice”, anunţă prefectura.

Firmele sud coreene sunt implicate în investiţii în energetică şi în alte ţări din Europa şi Asia, dar şi de pe alte continente.  

La întâlnirea de luni, prefectul Călin Petru Marian i-a informat pe investitori că judeţul Hunedoara dispune de forţă de muncă bine pregătită pentru producţia de energie iar resursa umană de care va fi nevoie poate fi folosită atât din cea existent,  cât şi dintre cei care se vor pregăti în şcoală, la nivel de învăţământ mediu şi superior.

De asemenea, prefectul judeţului Hunedoara a transmis delegaţiei din Coreea de Sud că va acorda tot sprijinul instituţional şi în acest caz, dar şi pentru alte eventuale investiţii în economia hunedoreană.