Guvernul majorează salariul minim cu trei zile înainte de alegeri

Se majorează salariul minim.

Ministerul Muncii a anunțat, astăzi, după aprobarea majorării salariului minim, că vor beneficia de această măsură 1.871.266 de salariați, potrivit News.ro.

„Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent. Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor”, au transmis, joi, oficialii Ministerului Muncii.

Decizia e luată cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare. Mediul de afaceri a criticat măsura și a arătat că nu are justificare economică, ducând la creșterea costurilor pentru companiile private. Totodată, premierul a anunțat salariul minim european „până în noiembrie”, însă surse guvernamentale transmit că el se va aplica din 2025.

Industria muncii a avertizat că o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit.

În 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică. O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra acestora, în special în industriile cu marje mici de profit, care sunt cel mai puternic afectate, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed