Guvernul vrea un miliard de euro din vânzarea de acţiuni Petrom, Transelectrica, Enel şi E.ON

În memorandumul obţinut de NewsIn se arată că este necesară atragerea de resurse pentru finanţarea proiectelor de investiţii în vederea dezvoltării infrastructurii energetice, a proiectelor „cu valoare adăugată” din sectoarele strategice ale economiei, dar şi din alte domenii de interes economic.

„Astfel, pentru asigurarea (…) finanţării proiectelor investiţionale, ca sursă complementară sau alternativă surselor bugetare, se va avea în vedere constituirea, în subordinea Ministerului Economiei, a unei structuri tip fond de investiţii, care să realizeze în principal administrarea activelor statului din industrie şi energie, participarea la finanţarea proiectelor de investiţii şi valorificarea acţiunilor deţinute de operatorii economici din portofoliul fondului”, se arată în document.

În ceea ce priveşte ofertele publice de vânzare de acţiuni la societăţile comerciale tranzacţionate la BVB, momentul iniţierii acestor acţiuni şi pachetul de acţiuni ce fac obiectul vânzării se stabilesc prin ordin al ministrului Economiei.

Ofertele vor fi derulate prin intermediari autorizaţi, care se selectează prin licitaţie, iar dacă se consideră necesar, se va cere şi opinia independentă a unui consultant extern. Preţul de ofertă este stabilit de intermediar şi este aprobat de Ministerul Economiei (MECMA).

Statul vrea 580 milioane euro pentru 12,64% din Petrom

Societăţile deja listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt primele vizate, deoarece în cazul lor procedura poate fi declanşată rapid.

Suma principală ar urma să provină de la Petrom (privatizată cu OMV în 2004), la care Ministerul Economiei deţine o participaţie minoritară de 20,64%. Pachetul de acţiuni propus spre vânzare la bursă este de 12,64%, pentru care statul estimează o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual).

La ultimul preţ al acţiunilor Petrom la bursă, de 0,3530 lei la finalul şedinţei de joi, valoarea de piaţă a pachetului de 12,64% propus spre vânzare este de 2,53 miliarde lei. Petrom are o valoare totală de piaţă de circa 20 miliarde lei şi este controlat în proporţie de 51,01% de austriecii de la OMV.

Pentru la Oil Terminal, statul vrea să rămână acţionar majoritar, propunând spre vânzare un pachet de doar 8,62%, cu o valoare estimată de 14 milioane lei, din participaţia actuală de 59,62%. La Conpet SA, din cele 58,72% pe care le deţine statul, se propune vânzarea a 7,72%, cu o valoare estimată de 21,3 milioane lei.

Alte sume importante ar urma să provină din vânzarea a 15% din Transelectrica, din participaţia de 73,68% a statului, pentru 219 milioane lei, şi din 15% din acţiunile Transgaz – din cele 73,51% ale statului -, cu o valoare estimată de 440 milioane de lei.

În ceea ce priveşte listarea unor companii la BVB, în memorandum se precizează că, din capitalul iniţial al Fondului Proprietatea (FP), fac parte inclusiv acţiunile deţinute de MECMA la unele societăţi. Aceste societăţi, potrivit Legii care a stat la baza înfiinţării FP (Legea 247/2005), au obligaţia de a iniţia oferte publice secundare de vânzare a unor pachete de acţiuni de minimum 5% şi de admitere a lor la tranzacţionare pe BVB.

„Astfel, în scopul aducerii la îndeplinire a prevederilor legale menţionate anterior, pentru societăţile comerciale (…) care necesită a fi listate la BVB se vor iniţia oferte publice secundare iniţiale de vânzare de acţiuni în vederea admiterii la tranzacţionare pe piaţa reglementată de BVB”, se arată în text.

În anexa memorandumului sunt menţionate Romgaz, unde Ministerul Economiei deţine 85,01% şi se propune listarea a 15%, cu o valoare estimată de 57 milioane lei, Distrigaz Sud – statul are 37% -, la care se propune listarea sau licitaţia cu strigare pentru 17%, cu o valoare estimată de 47 milioane lei, Distrigaz Nord – se estimează venituri de aproape 117 milioane -, Enel Distribuţie Banat – peste 56 de milioane din listarea au vânzarea la licitaţie a 14,87%, Enel Distribuţie Dobrogea – 41 de milioane din listarea sau vânzarea la licitaţie a 14,90% – şi Enel Distribuţie – 37 milioane lei din listarea sau vânzarea la licitaţie 27% din capital.

O altă sursă de venit este vânzarea, prin exercitarea dreptului de opţiune, a pachetelor minoritare deţinute în cadrul E.ON Moldova Furnizare (17%, cu o valoare estimată de 30 milioane de lei), E.ON Moldova Distribuţie SA (17% cu o valoare estimată de 110 milioane de lei), Enel Energie Muntenia (13,57% pentru 93 milioane lei), Enel Distribuţie Muntenia (13,57% pentru 683 milioane lei).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed