Harta salariilor din UE. Cum stau angajații români

0

Harta salariilor din UE
Datele Eurostat indică faptul că românii se numără printre cei mai slab plătiți cetățeni din UE, alături de bulgari.

Conform unei analize recente bazate pe datele Eurostat, România ocupă penultimul loc în ceea ce privește salariul mediu pe oră în țările UE, situându-se la puțin peste 10 euro pe oră. Acest lucru indică o apropiere de media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia se află puțin mai sus în acest clasament. Pe de altă parte, Luxemburg, „capitala” salariilor din UE, înregistrează câștiguri mai mari, cu o medie de 24 euro pe oră.

O hartă termică realizată de Visual Capitalist pe baza datelor Eurostat evidențiază distribuția salariilor medii pe oră în Europa, subliniind discrepanțele. Salariile sunt în general mai mari în Europa de Nord și de Vest decât în Europa de Sud și de Est, reflectând diferențele economice și de cost al vieții.

Deși costurile medii orare ascund diferențe semnificative între statele membre UE, cele mai scăzute costuri sunt înregistrate în Bulgaria, România și Ungaria, în timp ce cele mai ridicate sunt în Luxemburg, Danemarca și Belgia.

Harta salariilor din UE. Cum stau angajații români

În România, câștigul salarial mediu net în februarie a fost de 4876 lei, în creștere cu 17 lei față de luna precedentă și cu 14,2% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor INS. Cele mai mari câștiguri salariale se înregistrează în activitățile de servicii în tehnologia informației, în timp ce cele mai mici sunt în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.