AcasăEconomieIFC, din Grupul Banca Mondială, oferă unei sucursale a Iulius Holding o...

IFC, din Grupul Banca Mondială, oferă unei sucursale a Iulius Holding o finanţare de 72 milioane euro pentru construirea în Iaşi a unui amplu complex ecologic dedicat spaţiilor de birouri

”IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, sprijină construirea unui complex IT prietenos cu mediul, cu o suprafaţă de 60.000 mp la Iaşi, oraş în nord-estul României. Clădirea va fi unul dintre cele mai mari complexe de birouri din ţară şi se înscrie într-un amplu efort al IFC de a contribui la construirea unei infrastructuri de afaceri ecologice, care să atragă investiţii străine şi să faciliteze diversificarea economiei româneşti. IFC oferă Palas Campus, o sucursală a Iulius Holding aflată în proprietatea exclusivă a acestuia, o finanţare de aproximativ 72 milioane de euro pentru construirea şi exploatarea unei clădiri de birouri eficiente din punct de vedere energetic, care va fi folosită de către societăţi din domeniul IT&C”, a informat IFC.

Acesta este primul împrumut verde acordat de către IFC unei companii româneşti având sediul în România. Iulius Holding este dezvoltator local de proiecte imobiliare şi deţine un portofoliu divers de proprietăţi în toată România.

Noul complex va primi din partea IFC Certificarea EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies – Excelenţă în proiectare pentru o eficienţă crescută) pentru clădiri. Clădirile EDGE utilizează cu cel puţin  20% mai puţină energie şi mai puţină apă decât clădirile obişnuite, diminuând în acest fel schimbările climatice.

”Obţinerea unui împrumut sindicalizat pentru proiecte ecologice din partea IFC pentru proiectul Palas Campus, primul împrumut de acest gen din România, constituie o confirmare a principiilor de dezvoltare sustenabilă şi a politicilor operaţionale care se află la baza acestui proiect. Aceste eforturi vor deschide noi orizonturi pentru comunitatea de afaceri, în ceea ce priveşte investiţiile internaţionale”, spune Iulian Dascălu, preşedinte Iulius Holding.

Noul complex va ajuta România să atragă şi să reţină investitorii străini şi afacerile acestora, oferindu-le spaţii de birouri moderne şi ecologice, adaugă el.

”Această operaţiune vine să sprijine obiectivele strategice ale României de a atrage investiţii în locuri de muncă capabile să valorifice competenţe digitale, de a încuraja dezvoltarea regională şi de a funcţiona în cadrul tranziţiei verzi”, spune Wiebke Schloemer, Director IFC pentru Europa şi Asia Centrală.

Până în prezent, IFC a investit 5,4 miliarde dolari în clădiri verzi de pe întregul mapamond, iar în cadrul programului EDGE au fost realizate economii de peste 220.000 tone de dioxid de carbon la nivelul a numeroase clădiri comerciale şi rezidenţiale. Sistemul de certificare EDGE dezvoltat de către IFC ajută dezvoltatorii de proiecte imobiliare să construiască în mod ecologic, uşor, rapid şi cu costuri rezonabile. Programul este susţint de Austria, Canada, Danemarca, Programul de asistenţă managerială din sectorul energetic (ESMAP), Uniunea Europeană, Finlanda, Facilitatea Globală de Mediu (GEF), Ungaria, Japonia, Elveţia şi Marea Britanie.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. Activitatea se desfăşoară în peste 100 de state ale lumii. În exerciţiul financiar 2020, a investit 22 miliarde dolari în societăţi private şi instituţii financiare din diverse ţări aflate în curs de dezvoltare.

Iulius este singurul operator şi dezvoltator de proiecte mixte de regenerare urbană din România, cu o experienţă în domeniul imobiliar de peste 30 de ani. Iulius operează un portofoliu de retail de peste 300.000 mp, două proiecte mixte de revitalizare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), şi 3 malluri regionale (Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Cluj-Napoca şi Iulius Mall Suceava), care atrag peste 68 de milioane de vizitatori în fiecare an. În segmentul clădirilor de birouri, Iulius exploatează 13 clădiri verzi cu o suprafaţă totală de peste 152.000 mp în cadrul reţelei naţionale United Business Center, unde îşi au sediul peste 80 de societăţi comerciale, cu peste 15.000 de angajaţi.

 


 

Ultimele Articole