Încă producem campioni! O tânără din România este numărul UNU în lume! ”Un vis devenit realitate”

Să ne amintim de imaginea Simonei Halep care îmbrățișa acel 1 imens din flori după semifinala de la turneul de la Beijing. Era fericirea maximă a sportivei care a ajuns cea mai bună în lume. Un vis a devenit realitate, visul unui copil care a început sportul la Constanța și care a trăit toată copilăria în sala de tenis … Să ne imaginăm cum ar fi dacă am mai avea și alți performeri în această ipostază. Ei, bine, chiar există!

O tânără de 16 ani din România, Maria Cristina Coman, este de două săptămâni numărul 1 în lume la karate WFK la junioare! ”UN VIS DEVENIT REALITATE! Locul 1 în clasamentul mondial de karate WKF ranking, la categorja junioare +59 kg. Mulțumesc bunului Dumnezeu si tuturor celor care m-au antrenat, indrumat si ajutat sa ajung pana aici!” a fost mesajul tinerei Maria, la aflarea veștii.

E o performanță care niciodată nu cade din cer. E ambiția unui copil care se încăpățânează să performeze într-un sport mai puțin vizibil. La care se mai adaugă și priceperea antrenorilor precum și efortul financiar al părinților. Dar și un car de modestie: ” Mă numesc Coman Maria Cristina, am 16 ani și fac sport de performanță- karate de la vârsta de 5 ani, la Clubul Sportiv Dinamo București. În paralel practic și gimnastică aerobică de la vârsta de 7 ani, la Clubul Copiilor Sector 1. Sunt elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Spiru Haret” Bucureşti, la profilul științe-sociale, unde am rezultate foarte bune,anul acesta am obtinul premiul II cu media 9,97. În clasamentul mondial de karate WKF la categoria mea actuală, junioare +59 kg am reușit să ajung pe locul 1 mondial!” Simplu și direct!

Maria are doar 16 ani însă este un colecționar destoinc de trofee interne și internaționale. Să o ascultăm, căci are multe să ne zică: ”În anul 2020 am devenit vicecampioană europeană la karate WKF (World Karate Federation- singură organizație de karate recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional) la concursul din Budapesta unde am avut 36 concurente pe categorie, cele mai bune din fiecare țară.

”De asemenea, în anul 2019, am obținut medalia de bronz la concursul „Karate 1 Youth League – Venice 2019”, un concurs de nivel mondial și unde am avut 165 de concurente pe categorie”

”De asemenea, sunt vicecampioană balcanică la proba de individual la concursul din Dubrovnik, Croația, din anul 2018, iar în anul 2019 am obținut medalia de bronz la proba de echipe, tot la concursul balcanic din Brežice, Slovenia”

”La concursurile europene de stil (karate shito-ryu) am reușit să obțin rezultatele:

– campioana europeana- kumite individual on-line si locul 3 la campionatul mondial – kumite individual on-line- Slovacia 2021,
– locul 1 la kumite echipe – Arad 2019;
– vicecampioană europeană la kumite individual și campioana europeană la kumite echipe, Lanciano, Italy 2018 ;
– locul 3 la kumite individual și locul 3 la kumite echipe Nové Zámky, Slovacia -2017;

Sunt dubla campioana europeana kumite (karate Shotokan) – Campionatul European de Karate Shotokan E.S.K.U. la Buzau 2018 si la Oradea 2020.

Sunt multiplă campioană națională atât pe stilul meu cât și pe interstiluri. Am mai participat si la multe alte concursuri în străinătate și în țară, unde am reușit să obțin foarte multe medalii, marea majoritate de locul 1.

Clasele 5-8 le-am studiat la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, unde am terminat cei 4 ani ca şefă de promoţie cu media 10 şi unde mi-am dezvoltat latura artistică, unul din hobby-urile fiind pictura!”

Ești tentat să spui că așa ceva nu există: un adolescent este numărul unul în lume la sportul pe care îl practică, mai face un al doilea sport la care câștigă de asemenea medalii și trofee, performează la școală, unde ani de zile a fost șef de promoție iar la liceu obține media 9,97!

Și Maria continuă cu toate greutățile pentru că nu totul este roz. La foarte multe turnee din străinătate se deplasează pe banii părinților, neavând nicio susținere de la federație sau de la sponsori. ”Am trimis foarte multe mailuri cu cereri de sponsorizare. Nu ni se răspunde sau ni se spune că acest sport nu este vizibil”, spune Constantin Coman, tatăl Mariei. ”Facem sacrificii foarte mari, dar nu avem încotro, trebuie să o sprijinim să își îndeplinească visele. Iar unul dintre acestea este să meargă la Jocurile Olimpice”, adaugă acesta. Disciplina la care activează Maria este sport olimpic și figurează pe tabloul întrecerilor de la Tokyo. Nu se știe însă ce se va întâmpla peste 3 ani, la JO de la Paris. Dacă karatele vor fi menținute, Maria va avea 19 ani!. ”O vârstă foarte bună pentru obținerea de performanțe la seniori”, susține Constantin Coman.

În sportul românesc, părinții sunt cel mai destoinic sponsor. Dacă aceștia au ceva putere financiară sau se dau peste cap să adune 1.000 de euro pentru cea mai ieftină cazare din orașul unde se ține un campionat mondial sau european, copilul poate avea o șansă. În caz contrar, nici n-avem idee câți Halep, Hagi, Lipă etc. s-au pierdut pe drum.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed