Incendiu uriaș în Texas. Este cel mai mare de până acum și s-ar putea agrava

Incendiu în Texas. Autorităţile din Texas se tem că cel mai mare incendiu din istoria statului, care a făcut deja două victime şi a devastat sute de mii de hectare, se va extinde într-un ritm îngrijorător în weekend, relatează AFP.

Aproximativ 500 de case şi alte clădiri au fost distruse de flăcări, a declarat vineri guvernatorul Greg Abbott, avertizând că bilanţul victimelor va creşte probabil.

Într-o ţară familiarizată cu contrastele exacerbate de dereglările climatice, California a fost lovită în aceeaşi zi de o puternică furtună de zăpadă însoţită de rafale violente care au depăşit 160 km/h pe vârfurile din Sierra Nevada. Zăpada ar putea atinge între 2 şi 3,5 metri altitudine în următoarele zile, potrivit serviciului meteorologic al statului, cel mai populat stat al ţării.

În Texas însă, uriaşul incendiu supranumit „Smokehouse Creek Fire” este în prezent stăpânit doar în proporţie de 15%, deşi a încetat temporar să se extindă vineri datorită precipitaţiilor căzute cu o zi înainte, potrivit autorităţilor locale. Incendiul se întinde în continuare pe mai mult de 430.000 de hectare, dar în mare parte „a avut parte de precipitaţii ieri şi nu s-a înregistrat nicio progresie a focului”, a scris vineri pe X Serviciul de silvicultură din Texas. „Echipajele se vor concentra la periferia nordică a incendiului şi la zonele din jurul zonelor rezidenţiale”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, răgazul ar putea fi de scurtă durată. „Condiţiile care favorizează o situaţie critică a incendiului sunt aşteptate să revină” până la prânz sâmbătă şi duminică, a precizat serviciul meteorologic local din oraşul Amarillo, în special din cauza a vegetaţiei foarte uscate şi a vântului.

Incendiu în Texas

Alte trei incendii mai mici sunt, de asemenea, active în această regiune din nordul Texasului, în apropiere de oraşul Amarillo. Cel mai mare dintre aceste trei incendii, Windy Deuce Fire, se întinde pe aproximativ 57.000 de hectare şi este izolat în proporţie de 55%.

Presa locală a raportat două decese: o bunică în vârstă de 83 de ani care a murit în incendiul unei case din orăşelul Stinnett şi o femeie de 44 de ani care a murit după ce a fost grav rănită când camionul pe care îl conducea a fost cuprins de flăcări.

Incendiul de la Smokehouse Creek s-a extins şi în statul vecin Oklahoma.

Preşedintele Joe Biden, aflat joi într-o vizită de campanie în Texas, a declarat presei că 500 de angajaţi federali lucrează pentru a lupta împotriva incendiilor, pe lângă pompierii locali.

Incendiu în Texas. Având în vedere seceta, şeful diviziei de silvicultură de la Universitatea A&M din Texas, Wes Moorehead, i-a îndemnat pe locuitori să fie foarte atenţi sâmbătă, 2 martie, zi în care texanii sărbătoresc proclamarea independenţei lor faţă de Mexic, în 1836. Această independenţă a durat până când teritoriul a fost anexat de Statele Unite în 1845. Tradiţia este de a marca această ocazie cu focuri de tabără şi grătare. Fiţi „atenţi la orice activitate care ar putea provoca o scânteie”, a insistat oficialul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed