Instituţiile statului se contrazic în despăgubiri şi pagube

0
Dacă în 2011, Ministerul Agriculturii a plătit 14 milioane de lei pentru pagube, în 2010 suma a fost de vreo zece ori mai mare, 161,5 mil.lei ((vezi ataşament 2). Cele mai multe suprafeţe au fost afectate, anul trecut, în judeţele Ialomiţa, Timiş şi Galaţi, peste 1500 de hectare, în timp ce în 2010, în top sunt judeţele Ialomiţa (94 de mii de hectare afectate de inundaţii) şi Călăraşi cu peste 216 mii de hectare.

 

Viorel Matei, presedintele Federatiei Producatorilor Agricoli din Romania, spune insa ca cifrele Ministerului Agriculturii sunt evazive, pentru ca s-a inceput o inventariere a calamitatilor, dar aceasta nu s-a finalizat inca. Mai mult decat atat, de ani de zile nu exista o hotarare de guvern care sa legifereze calamitatile, asadar taranul, chiar daca este asigurat, sustine Viorel Matei, nu poate sa faca un dosar de acordare de despagubire, atata timp cat nu indeplineste conditiile legale.

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii care intervin la astfel de calamităţi au si ei alte date privitoare la aceleaşi judeţe (vezi ataşament 1). De exemplu, dacă la Ministerul Agriculturii, judeţul Galaţi figurează în 2011 cu 1250 de hectare de porumb, grâu şi soia afectate, IGSU spune că judeţul nu a fost afectat deloc în 2011. Nici Ialomiţa, potrivit IGSU, nu a fost afectat de inundaţii, deşi în răspunsul primit de money.ro de la Ministerul Agriculturii, judeţul e înregistrat cu peste 1.800 de hectare afectate.

 

Viorel Matei a mai declarat pentru money.ro ca numai in Romania se poate intampla asa ceva : „Date diferite, lege inexistenta – calamitatea, indiferent ca este vorba de inundatii, seceta, siguranta taranului, sau asiguratorului, ca isi va recupera vreodata o parte din bani, sute, chiar mii de hectare in multe judete in care nu s-a facut nici macar 1 kilogram de porumb, sunt cerintele si problemele pentru care noi, agricultorii, am iesit de atatea ori in strada si nu s-a intamplat nimic”Certe sunt insa datele Comisiei Europene – România va termina şi anul 2012 cu cea mai mare pierdere de recoltă din Uniunea Europeană, după secetele de anul acesta, scăderea fiind evaluată la peste 35% din producţiile de cereale.