Inteligența artificială poate fi ”deșteaptă”. AI îi egalează pe cei mai creativi oameni

0

Inteligența artificială poate egala cei mai buni 1% dintre gânditorii umani la un test standard de creativitate, arată un studiu condus de Dr. Erik Guzik, din cadrul Universității din Montana și publicat de ScienceDaily.

Rezultatele au plasat ChatGPT în topul celor mai bune rezultate pentru fluență (capacitatea de a genera un volum mare de idei), dar și pentru originalitate (capacitatea de a veni cu idei noi). Un scor mai mic l-a avut la flexibilitate (capacitatea de a genera diferite tipuri și categorii de idei).

„Pentru ChatGPT și GPT-4, am arătat pentru prima dată că are performanțe în top 1% pentru originalitate”, a spus Guzik. Asta a fost o noutate.

Și unii dintre studenții de la Universitatea s-au clasat, de asemenea, în top 1%. Cu toate acestea, ChatGTP a depășit marea majoritate a studenților la nivel național.

Guzik a spus că a întrebat ChatGPT ce ar putea indica testul TTCT (Torrance Tests of Creative Thinking – n.r. teste care evaluează cât de creativ funcționează mintea unui copil). AI a dat un răspuns care i-a pus pe gânduri chiar și pe cercetători: „ChatGPT ne-a spus că este posibil să nu înțelegem pe deplin creativitatea umană, ceea ce cred că este corect”, a spus el. „De asemenea, a sugerat că este posibil să avem nevoie de instrumente de evaluare mai sofisticate care să poată face diferența între ideile umane și cele generate de inteligență artificială”.

„Cu toții am explorat cu ChatGPT și am observat că făcea lucruri interesante la care nu ne așteptam”, a spus el. „Unele dintre răspunsuri au fost noi și surprinzătoare. Atunci am decis să le punem la încercare pentru a vedea cât de creativ este cu adevărat”.

În urma experimentului, cea mai mare surpriză pentru Guzik a fost că AI a fost capabil de idei originale, care este un semn distinctiv al imaginației umane. Și, odată cu accelerarea progreselor AI, cercetătorul se așteaptă ca aceasta să devină un instrument cheie pentru lumea afacerilor în viitor și un nou motor semnificativ al inovației regionale și naționale.

„Cred că știm că viitorul va include AI într-un fel”, a spus Guzik. „Trebuie să fim atenți la modul în care este utilizat și să luăm în considerare regulile și reglementările necesare. Dar companiile îl folosesc deja pentru multe sarcini creative. În ceea ce privește antreprenoriatul și inovația regională, asta este o schimbare a jocului.”

Despre experiment: cercetătorii au trimis opt răspunsuri generate de ChatGPT, aplicația alimentată de motorul de inteligență artificială GPT-4. De asemenea, au trimis răspunsuri de la un grup de control format din 24 de studenți ai universității care urmează cursurile de antreprenoriat și finanțe personale susținut de Guzik. Aceste scoruri au fost comparate cu 2.700 de studenți la nivel național care au susținut TTCT în 2016. Toate trimiterile au fost notate de Scholastic Testing Service, care nu știa că AI este implicată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.