Iohannis: „Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc”

Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9)

Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană, afirmă Klaus Iohannis la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), pe care îl coprezidează alături de preşedintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, şi de cel al Poloniei, Andrzej Duda.

Președintele Iohannis a subliniat importanța consolidării Flancului Estic al NATO.

„Mă bucur că ne întâlnim astăzi aici și trebuie să spun că mă bucur foarte mult că Flancul estic este acum mai puternic, este mai lung. Iar Suedia și Finlanda sunt bine reprezentate aici, la fel și NATO, la cel mai înalt nivel. Ce poate merge greșit? Nimic”, a declarat Iohannis.

Președintele României a evidențiat necesitatea de a aduce valoare adăugată Alianței prin solidaritate, dialog și cooperare.

„Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a reiterat angajamentul Formatului B9 de a contribui la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. El a subliniat importanța îmbunătățirii securității în regiunea Mării Negre, ceea ce va întări securitatea regională și euroatlantică pentru toți cei 32 de Aliați.

„Trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință! Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator,” a spus Iohannis, referindu-se la conflictul din Ucraina și la riscul de securitate reprezentat de Rusia.

Președintele a punctat necesitatea continuării și creșterii sprijinului pentru Ucraina, precum și acordarea de asistență Republicii Moldova și altor parteneri NATO vulnerabili pentru consolidarea rezilienței.

„Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței,” a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis participă, marţi, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care are loc la Riga, în Letonia.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Administraţia Prezidenţială, Iohannis va co-prezida lucrările Summitului alături de preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, şi cel al Poloniei, Andrzej Duda. La eveniment va participa, de asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul Bucureşti 9 se desfăşoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, D.C., care marchează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed