Israelul și-a retras trupele din sudul Fâșiei Gaza

Israelul şi-a retras trupele din sudul Fâşiei Gaza. Totodată, trupele au fost retrase inclusiv din oraşul Khan Yunis, după luni de lupte împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, au anunţat duminică armata şi presa israeliană.

„Astăzi, duminică, 7 aprilie, divizia de comando 98 a armatei israeliene şi-a încheiat misiunea la Khan Yunis. Divizia a părăsit Fâşia Gaza pentru (…) a se pregăti pentru operaţiuni viitoare”, a precizat armata într-un comunicat transmis AFP.

Armata a precizat că o „forţă semnificativă” va continua să opereze în micul teritoriu palestinian în funcţie de nevoile sale strategice.

„O forţă semnificativă condusă de divizia 162 şi de brigada Nahal va continua să opereze în Fâşia Gaza pentru a garanta libertatea de acţiune a armatei şi capacitatea sa de a efectua operaţiuni precise bazate pe informaţii”, se arată în comunicat, în legătură cu situația în care Israelul se află.

De ce se întâmplă acest lucru? Cotidianul israelian Haaretz susţine că retragerea infanteriei din sudul Fâşiei Gaza este motivată de faptul că armata şi-a atins obiectivele în această zonă.

Potrivit unui oficial militar, care este adesea considerat a fi mai de stânga decât majoritatea cotidianelor generaliste, „nu mai este nevoie să rămânem în acest sector fără o necesitate strategică”.

Ce se întâmplă cu Israelul

„Divizia 98 a desfiinţat brigăzile Hamas la Khan Yunis şi a ucis mii de membri ai acestora. Am făcut tot ce trebuia să facem acolo”.

Palestinienii strămutaţi din Khan Yunis – doar o parte dintre cei strămutaţi – se pot întoarce acum la casele lor, după ce au găsit refugiu în Rafah, mai la sud, în apropiere de graniţa cu Egiptul, potrivit soldatului.

Duminică, un fotograf al AFP a văzut zeci de persoane părăsind Rafah în direcţia Khan Yunis, pe jos, cu maşina sau în căruţe trase de măgari.

Khan Yunis, un oraş mare din sudul Fâşiei Gaza, este de luni de zile scena unor raiduri aeriene neîncetate şi a unor lupte intense între forţele Hamas şi armata israeliană.

Atenţia se concentrează acum asupra oraşului Rafah, unde, în ciuda preocupărilor multor capitale străine, Israelul a declarat că este hotărât să lanseze o ofensivă terestră, în ciuda faptului că peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza s-au refugiat acolo.

Amintim că războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian la 7 octombrie. Acesta s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed