Italia: Ce înseamnă victoria lui Meloni pentru Europa?

Alianța condusă de formațiunea postfacistă Fratelli d’Italia a câștigat alegerile parlamentare din Italia. Giorgia Meloni vrea să conducă guvernul, cu o majoritate absolută asigurată cu ajutorul partidelor Lega și Forza Italia.

Declarațiile sale din campania electorală, dar și dinainte, au creat ceva îngrijorare pe continentul european. Chiar dacă de unele s-a dezis, e greu de uitat că în cartea apărută anul trecut „Eu sunt Giorgia”, ea nota că Rusia lui Putin „apără valorile europene și identitatea creștină”. 

Meloni pare cea mai periculoasă figură politică din Italia nu doar pentru că evocă în mod explicit fascismul, ci din cauza ambiguității ei. În timp campaniei electorale, ea a promovat o imagine conservatoare, democratică. A condamnat invazia rusă în Ucraina și a susținut ajutorul militar acordat Kievului. Dar în trecut s-a opus sancțiunilor UE împotriva Rusiei după anexarea ilegală a Crimeei în 2014, notează The Guardian.

Cotidianul italian Corriere della Sera se teme că schimbarea de la Mario Draghi la Giorgia Meloni va aduce „prejudicii majore” reputației Italiei.

„Nu poate fi ignorat faptul că această nouă fază este văzută ca un risc și chiar ca o traumă de către unele guverne”, notează publicația, precizând că există temeri privind „o bunăvoință sporită față” de Rusia ca urmare a prezenței în coaliție a formațiunilor Lega și Forza Italia.

„Direcția va deveni clară odată cu primele declarații ale învingătorilor privind relația cu Europa și sancțiunile împotriva regimului Putin”, apreciază Corriere della Sera.

Publicația croată Novi List scrie că rezultatul nu reprezintă „un semn bun” pentru blocul comunitar, confruntat cu una dintre cele mai dificile perioade din istoria sa.

„Dacă Meloni va deveni prim-ministru, tensiunile dintre instituțiile UE și Italia sunt practic inevitabile. Trebuie să sperăm că realismul va prevala și că va exista un anumit grad de cooperare, deoarece prea multă tensiune între Roma și Bruxelles este un lux pe care niciuna dintre părți nu și-l poate permite”, conchide Novi List.

Cyprus Mail consideră că Meloni nu-și poate permite dispute cu UE, în condițiile în care Italia are o nevoie stringentă de cei 191 de miliarde de euro pe care urmează să-i primească în cadrul mecanismului de redresare post-Covid. 

„Dacă UE retrage aceste fonduri, perspectivele ei de a rămâne la putere ar fi slabe”,comentează publicația cipriotă.

Bruxelles-ul ar trebui să amenințe cu suspendarea fondurilor dacă Roma se abate prea mult, consideră El País, cotidianul spaniol fiind îngrijorat de faptul că în Europa de Vest va exista un guvern condus de o dreaptă de inspirație neofascistă care „își etalează în mod flagrant scepticismul anti-european și populismul naționalist belicos”.

„Italia se îndreaptă în mod deschis către extrema dreaptă, dar Europa trebuie să-și înăsprească mecanismele de control împotriva celor care încearcă să o destabilizeze”, scrie publicația spaniolă.

Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că nici Draghi nu era mesia, nici Meloni nu este diavolul, respingând îngrijorările europene: „E o schimbare către dreapta, dar niciun cutremur politic, care să zguduie democrația în Italia și să pună în pericol viitorul Europei”.

Pentru a gestiona criza, Italia are nevoie de banii europeni, astfel că noul guvern de la Roma ar putea încerca să renegocieze o realocare a fondurilor, dar probabil nu va provoca o confruntare pe probleme fundamentale. Un eventual guvern Meloni va trebui să continue multe dintre reformele inițiate de Draghi. 

ONET.pl nu-i dă multe zile coaliției câștigătoare.

„În Italia, în general, cel mai înverșunat critic al actualului guvern câștigă rapid un sprijin enorm, obține victoria în alegeri (de obicei anticipate) și apoi își pierde la fel de repede popularitatea, deoarece realitatea nu îi permite să-și țină promisiunile electorale. Guvernul cade și un alt politician șarmant vine și captivează masele. Doi dintre partenerii din coaliția naționalistă condusă de doamna Meloni au suferit deja această soartă: Silvio Berlusconi, fondatorul Forza Italia, și Matteo Salvini, liderul Lega”, notează publicația poloneză.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed