Klaus Iohannis a promulgat legea circulației pe drumurile publice. Ce are voie să facă poliția acum

0

În cursul zilei de miercuri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Modificarea ordonanței din 2002 amintită mai sus prevede dreptul poliţiei locale de a solicita informaţii cu privire la cei care conduc pe drumurile publice, de la proprietari sau de la cel care este deţinătorul mandatat al autovehiculului.

Potrivit proiectului de de lege, la solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Ce amenzi se vor da în baza acestei legi

De acum, Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

Mai mult decât atât, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră, se mai precizează în proiectul de lege, citat de news.ro.

Iniţiativa se a PNL şi a fost semnată de PNL:Alexe Florin-Alexandru, Andronache Gabriel, Băcanu Cristian-Tudor, Burduja Sebastian-Ioan, Fechet Mircea, Gudu Michael, Horga Maria-Gabriela, Ignat Ion-Alin-Dan, Leoreanu Laurenţiu-Dan, Stângă George-Cătălin, Stoica Ştefan-Bucur, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Tuţă George-Cristian şi un parlamentar de la minorităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.