Leasing auto sau achitarea imediată a unui autoturism nou?

Antreprenorii și managerii sunt constant puși în situația de a lua decizii de natură financiară. Când vrei să faci o achiziție sau o investiție, trebuie să analizezi și să compari diferitele metode de finanțare sau de plată, pentru a ști care este opțiunea cea mai avantajoasă pentru afacerea ta.

Poți cumpăra o mașină cu banii jos (cash), apelând la un împrumut bancar (credit) sau printr-un leasing auto. Decizia de finanțare în regim de leasing auto comparativ cu plata cash poate părea dificilă, însă o scurtă analiză îți va oferi claritate.

De obicei, alegerile financiare ce implică sume considerabile sunt obositoare, consumă timp și energie. Această decizie depinde mai ales de situația financiară, nevoile și specificul companiei tale. Dacă obiectivul tău este să eviți ratele periodice și să devii proprietar cât de curând, plata pe loc este cea mai bună variantă. Dacă dorești să îți reînnoiești autoturismul la câțiva ani și să minimizezi costurile lunare, leasingul financiar pentru autoturisme este opțiunea de urmat.

Achiziția cu banii jos

Un mare avantaj atunci când achiți pe loc un autovehicul este că vei deveni proprietar din momentul semnării contractului și al efectuării plății. Pe termen lung, economisești bani, nu ai limită pentru kilometrii parcurși și ai flexibilitate în procesul de vânzare al autoturismului. Dacă este important pentru firma ta, poți efectua modificări la mașină fără restricții.

În schimb, costurile lunare de întreținere și asigurare vor fi mai mari, deoarece companiile de leasing au contracte avantajoase cu firmele ce oferă astfel de servicii. O grijă în plus este faptul că tu ești 100% responsabil pentru costurile de reparație în caz de accident sau defecțiuni. Mai mult, nu uita că valoarea unui autovehicul scade semnificativ într-un timp foarte scurt de la achiziție.

De asemenea, un alt dezavantaj atunci când optezi pentru achitarea imediată a unei mașini, este suma net superioară de care trebuie să dispui. În cazul unui leasing auto, costul inițial îl reprezintă avansul, cu o valoare semnificativ mai scăzută. Ulterior vei efectua plăți periodice eșalonate (lunar sau trimestrial), acestea fiind adaptate specificului afacerii tale.

Leasingul auto

În cazul unui leasing auto, cel mai mare beneficiu sunt plățile mult mai mici, efectuare în tranșe prin care prețul bunului este împărțit pe un termen prestabilit de până la 72 de luni. Așadar, investiția totală se amortizează în timp. Pe deasupra, costurile de reparație sunt acoperite de asigurarea integrată în contract.

Pe de altă parte, prin acest tip de finanțare nu vei deveni proprietarul vehiculului până la finalul perioadei contractuale. Astfel, dacă dorești ca mașina să devină proprietatea companiei tale, vei plăti o sumă numită valoare reziduală. Există totodată și posibilitatea de a returna bunul, situație în care nu va mai fi nevoie să achiți valoarea reziduală. Este important de precizat faptul că această valoare nu va depăși 20% din prețul bunului solicitat.

În concluzie, pentru a lua o decizie între achiziționarea pe loc a unui autoturism și încheierea unui contract de leasing auto, trebuie să calculezi cu atenție sumele de care dispui. Sunt și alte aspecte de luat în calcul, cum ar fi costurile de întreținere, momentul când dorești să devii proprietar și costurile cu asigurările. Decizia trebuie să fie una informată, bine calculată și asumată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed