Legea Android: de ce noul tău smartphone e deja un dinozaur

0

Înainte ca Apple să lanseze iPhone, cel mai bine vândut telefon de pe piaţă era Motorola RAZR, o poziţie pe care ocupat-o vreme de 5 ani. Astăzi însă, durata medie de viaţă a unui smartphone nu depăşeşte 6 sau – în cazul veritabilelor succese de casă – 9 luni.

 

Asta nu pentru că RAZR ar fi fost un telefon cu mult mai bun decât device-ul lucios cu touchscreen pe care îl ţii acum în mână. Ci pentru că înainte de 2007 – anul de graţie al naşterii smartphone-urilor – durata medie de viaţă a unui telefon era de 3 ani, conform estimărilor  HTC.

 

„Înainte obişnuiam să plănuim  ieşirea din uz a unui anumit model de telefon”, spune Keith Novak, purtător de cuvânt pentru HTC, pentru CNN Money. „Acum consumatorii vor telefoane tot mai rapide şi mai puternice.  Şi pe măsură ce competiţia se intensifică, ciclurile de viaţă ale acestora se reduc în mod accelerat.”

 

De vină pentru  această intensificare a ritmului de consum sunt  Android şi Qualcomm, duo-ul pe care Wall Street a ajuns să îl numească Quadroid, cei doi băieţi răi care au schimbat felul în care industria de telecom face business.

 

Cu doar câţiva ani în urmă, de fiecare dată când plănuiau un nou mdel de telefon,   producătorii trebuiau să îl execute de la un capăt la altul: hardware-ul, sistemul de operare, chipset-ul şi design-ul- toate  erau create de la zero fiecare dată când LG, HTC, Samsung, Motorola şi rivalii lor se pregăteau să scoată pe piaţă un nou produs. Iar tot timpul şi efortul investit de producători în acestea însemna pe de o parte că un nou model ajungea mai greu pe piaţă dar şi că odată lansat, trebuia să rămână acolo ani la rând pentru a recupera investiţia făcută în producerea sa.

 

Apoi a apărut Android, sistemul de operare open source, fără taxe de licenţiere, pe care Google l-a pus cu generozitate la îndemâna producătorilor. Gata cu dezvoltarea de OS-uri:  lor în loc să plătească o echipă de ingineri pentru a dezvolta un sistem de operare proprietar era de ajuns să să încarce software-ul gata realizat – şi marketat!-  de Google pe noile lor telefoane. Şi, cireaşa de pe tort, îl mai puteau şi customiza după plac.

 

„Frumuseţea Android e în deschiderea sa”, explică Marcelo Claure, CEO-ul Brightstar, distribuitor global de telefoane mobile. „Tot ceea ce îi rămâne producătorului de făcut este să îi trântească un ambalaj pe deasupra şi apoi să marketeze telefonul..”

 

Qualcomm a îmbrăţişat şi el trendul născut de Android şi a început să producă chip-uri pentru smartphone-uri, optimizate pentru sistemul de operare dezvoltat de Google şi aplicaţiile care rulează pe acesta. Astăzi, în loc să îşi producă propriile chip-uri, producători precum LG, Motorola şi HTC pur şi simplu le folosesc pe cele ale Qualcomm.

 

„Chip-urile pe care le livrăm producătorilor le permit acestora să îşi cheltuiască resursele  în alt fel, în loc să refacă de fiecare dată instalaţia din spatele fiecărui telefon în parte”, spune Jason Bremner, product manager al diviziei de Tehnologii CDMA a Qualcomm.

 

Standardul Qualcomm/Android („Quadroid”), care s-a dezvoltat pe nesimţite în ultimii ani, le-a permis  producătorilor de smartphone-uri să se concentreze mai mult pe marketing ş pe dezvoltarea unui telefon mai subţire, cu mai multe funcţionalităţi şi mai ispititor decât al competitorilor. Ca atare, în ultimii 2 ani ciclul de producţie al unui smartphone s-a înjumătăţit , conform companiei de consultanţă PRTM  acesta ajungând astăzi la doar 4 luni.

 

Legea Android, e astfel similară legii lui Moore. Aceasta, enunţată în 1965 de co-fondatorul Intel,  Gordon Moore,  descria un trend care s-a adeverit vreme de mai bine de  5 decenii: producătorii de microchip-uri pot dubla numărul de tranzistori care încap într-o bucată de silicon la fiecare doi ani, înjumătăţind astfel de fiecare dată preţul memoriei virtuale şi ieftinind preţurile dispozitivelor tehnolo

 

Legea Android a permis unor competitori nioi şi relativ necunoscuţi precum ZTE să îşi  dubleze cota de piaţă, devenind cel de-al patrulea vânzător de telefoane mobile din lume. A permis creşterea de 4 ori a vitezelor procesoarelor telefoanelor în ultimul an. Şi a ajutat sistemul de operare al Google să ajungă  de la zero la 300.000 de activări pe zi,  şi totodată să fie prezent pe mai bine de 100 de modele de telefoane. Toate astea în doar 26 de luni.

 

„Acest trend va continua până când telefoanele vor deveni bucăţi subţiri de plastic, cu un touchscreen deasupra”, crede Soumen Ganguly,  principal la Altman Vilandrie. „Va fi exact ca în cazul dezvoltării industriei PC – fiecare va încerca să îl depăşească pe cel de dinaintea lui numai ca să poată rămâne în viaţă.”

 

„Vedem sute de noi modele  – e o nebunie”, spune Will Stofega, analist IDC. „Din moment ce Android e gratuit, aceşti producători se trezesc dispuşi să îşi asume tot mai multe riscuri. Nevoia de a veni cu ceva care o să reziste şi care va deveni un jucător major este intensă.”

 

Şi, adevărul e că la un moment dat ciclul de piaţă va trebui să mai reducă din viteză, deoarece consumatorii nu vor mai putea absorbi produse noi în ritmul impus de piaţă. Însă, cu toate acestea un lucru e clar. Nu se va mai înoarce la ceea ce a fost.

 

Cu alte cuvinte, nu te ataşa prea tare de noul tău smartphone. Mai mult ca sigur că vei avea altul în următoarele 6 luni.