Legea ANI a fost adoptată de către Camera Deputaţilor (VIDEO)

204 deputaţi au votat pentru adoptarea legii, 2 au votat contra, iar doi s-au abţinut. Cei care au votat contra sunt fostul ministru liberal al justiţiei Tudor Chiuariu şi Mihăiţă Calimente, tot de la PNL, în timp ce abţinerile au provenit de la doi deputaţi independenţi, Tudor Ciuhodaru şi Daniel Oajdea. Oajdea a invocat faptul că nu a fost convocat regulamentar în vederea sesiunii extraordinare

Camera Deputaților a discutat în sesiune extraordinară proiectul de Lege privind funcționarea și organizarea ANI. Proiectul luat în discuție este cel aprobat de Cameră în sesiunea parlamentară ordinară din vară. Acesta a fost modificat însă fundamental de Senat și, după trimiterea la promulgare, a fost retrimis Parlamentului de președintele Traian Băsescu. După ce, în urma rediscutării în Legislativ, acesta nu a fost modificat potrivit observațiilor Președinției, Traian Băsescu l-a contestat la CCR, unde a fost declarat neconstituțional. După ce reprezentanții CE au criticat dur noua Lege în raportul din vară, șeful statului a cerut convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în care să să se discute legea ANI pentru ca instituţia să fie funcţională în continuare.

Săptămâna trecută, în Comisia juridică a Camerei, s-a revenit la vechea formă a Legii ANI, aşa cum fusese transmisă către Senat, înainte de a fi declarată neconstituţională. Astfel, s-au reintrodus în actul normativ comisiile de anchetă de pe lângă curţile de apel. De asemenea, în formularele privind declaraţiile de avere demnitarii vor trebui să treacă nu doar conturile, imobilele şi terenurile, ci şi bijuteriile şi cardurile de credit. S-a lărgit de asemenea sfera persoanelor obligate să depună declaraţii de avere, incluzându-se membrii Consiliului Economic şi Social şi liderii confederaţiilor sindicale. În plus, în declaraţiile de interese vor figura, aşa cum a cerut preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare adresată Parlamentului, contractele din bani publici.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed