Leonard Orban: Sunt negocieri dure în UE, politica de coeziune e pusă sub semnul întrebării

„Negocierea este foarte dură, sunt statele membre net contributoare la bugetul UE care au cerut o reducere substanţială faţă de propunerea Comisiei Europene. La ultima reuniune a Consiliului de Afaceri Generale (…) s-au conturat clar cele două tabere: statele membre care susţin alocări importante nu numai la nivelul întregului buget, dar în special la nivelul politicii de coeziune şi statele net contributoare care vor o reducere de minimum 100 miliarde euro faţă de ceea ce a propus Comisia Europeană, adică 1.025 miliarde euro”, a explicat Orban.

 

El consideră că dacă s-ar putea ajunge la un acord până la sfârşitul acestui an ar fi „excepţional”, dar şi-a exprimat îndoiala. „E foarte puţin probabil, din cauza divergenţelor dintre statele membre”, a susţinut ministrul.

 

Orban a arătat că este, practic, pusă sub semnul întrebării politica de coeziune, în general, eficacitatea ei.

 

„Sunt în momentul de faţă strategii de negocieri. A fost remarcabil faptul că s-a ajuns la o declaraţie comună a 12 state membre plus Croaţia, care susţin politica de coeziune. Arătăm foarte clar celor care vor să reducă fondurile de coeziune că există o poziţie puternică, nu numai din partea Poloniei şi a României, ci a unui grup important de state membre”, a subliniat Leonard Orban.

 

Pe de altă parte, acesta a apreciat că în perioada 2007-2013 ar fi „logic” ca România să beneficieze de mai multe fonduri. Orban a spus că sumele se vor da pe domenii precum transporturi, energie, protecţia mediului, sănătate, dar condiţiile de cheltuire a fondurilor vor fi mai dure.

 

El a precizat că există condiţii pe care, dacă nu le vor îndeplini, beneficiarii nici nu vor putea începe să cheltuiască fondurile.

 

Orban a dat, punctual, exemple de condiţii pentru fondurile din domeniul sănătăţii.

 

„În prealabil, trebuie să ai o strategie naţională în domeniu şi un sistem de monitorizare a atingerii obiectivelor strategiei. Nici una, nici alta nu există în momentul de faţă”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

 

Leonard Orban a admis că rata de absorbţie în România este extrem de scăzută, dar a adăugat că ea s-a dublat faţă de momentul la care s-a creat Ministerul Afacerilor Europene.

 

El a susţinut că lucrurile vor fi şi mai complicate în condiţiile în care va trebui pus accentul pe rezultatul cheltuirii fondurilor respective.

 

„Orientarea (…) utilizării fondurilor comunitare pe rezultate e iar o schimbare fundamentală care în mod cert va genera dificultăţi suplimentare. (…) E clar că din ce în ce mai mult orientarea trebuie să fie pe calitatea cheltuirii fondurilor comunitare, dar pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că asta ne va face viaţa mult mai complicată decât e în momentul de faţă”, a subliniat Leonard Orban.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed