LOCKDOWN în Europa. Țara care nu mai face față noii tulpini de COVID. Gata cu vacanțele

În ultima săptămână a lunii ianuarie, unul din cinci cazuri de infectare cu noul coronavirus din Danemarca a fost provocat de tulpina britanică mai contagioasă a virusului, conform unor date preliminare publicate vineri, fapt care i-a determinat pe unii experţi să afirme că restricţiile de tip lockdown sunt încă necesare pentru a lupta împotriva epidemiei, transmite Reuters.

Danemarca a impus un lockdown dur în luna decembrie, după ce s-a constatat o creştere exponenţială a numărului de infecţii dar şi pentru a încetini răspândirea noii tulpini B.1.1.7., identificată pentru prima oară în Marea Britanie, scrie agerpres.ro.

Această tulpină, despre care autorităţile daneze susţin că poate fi cu până la 50% mai contagioasă, este aşteptată să devină tulpina dominantă în această ţară până la jumătatea lui februarie.

Danemarca a înregistrat puţin peste 200.000 de infecţii în total, iar 2.200 de decese au fost puse pe seama noului coronavirus. Însă rata generală a infectărilor este în declin – de la miile de infectări zilnice înregistrate în decembrie, la doar 438 de noi cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore.

„Ne aflăm la nişte rate foarte scăzute ale infectărilor şi dacă nu ar fi fost tulpina B.1.1.7. ne-am fi putut relaxa”, a declarat, pentru Reuters, Viggo Andreasen, profesor de epidemiologie matematică la Universitatea Roskilde.

Procentul testelor pozitive cu noua tulpină a crescut de la 4% în prima săptămână a lunii ianuarie la 19,5% în cea de-a patra, conform unui raport publicat vineri de State Serum Institute (SSI).

O medie de 49% de teste pozitive au fost analizate din punct de vedere al materialului genetic. „Mulţi oameni nu înţeleg de ce nu ne deschidem societatea. Acest lucru se întâmplă pentru că pacienţii care se infectează acum, se infectează cu un virus mult mai transmisibil”, a comentat, pentru Reuters, profesorul de imunologie Jan Pravsgaard Christensen, de la Universitatea din Copenhaga.

Este suficient ca 300 – 400 de oameni să poarte această tulpină şi se poate ajunge la rate de infectare explozive dacă restricţiile sunt ridicate prea devreme, a adăugat el.

Chiar şi aşa, conform profesorului Andreasen, rata săptămânală a infecţiilor cu noua tulpină a încetinit şi, atât timp cât restricţiile actuale rămân în vigoare, nu se va ajunge la o creştere bruscă a numărului de noi infecţii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed