Locul din Europa care nu a scăpat de pesta porcină de 40 de ani. Ce șanse are România să pățească la fel

În ciuda implementării mai multor programe de eradicare, pesta porcină africană este prezentă în insula italiană cu o suprafață de 24.100 de km² încă din anul 1978. În 2016, de exemplu, în Sardinia au fost identificate 23 de focare ale pestei porcine, iar în timpul sezonului de vânătoare s-a descoperit că 253 dintre mistreții vânați erau infectați cu această boală.

 

Persistența virusului i-a determinat pe mulți cercetători să studieze cazul Sardinia pentru a încerca să înțeleagă de ce anume pesta porcină rezistă aici de 40 de ani.

 

Unul dintre cei mai importanți factori de risc identificați a fost metoda tradițională aplicată de fermierii italieni de a-și ține porcii în libertate, lăsându-i să se hrănească liberi cu ce găsesc. Astfel, multe studii au demonstrat că practica lăsării porcilor liberi influențează puternic numărul porcilor infectați. În ciuda faptului că legea interzice această practică tradițională, destui localnici continuă să o aplice.

 

Metoda este una foarte periculoasă deoarece porcii se pot îmbolnăvi dacă intră în contact cu alți porci domestici bolnavi, cu mistreți infectați sau dacă mănâncă resturi de carne infectate cu acest virus. Prezența mistreților în Sardinia a fost și ea identificată drept un factor de risc ce duce la răspândirea bolii, în special dacă nu se elimină contactul dintre porcii domestici și cei sălbatici.

 

Articolul integral pe GREATNEWS

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed