Ludovic Orban clarifică scrisoarea trimisă de Ciolacu. Adevărul despre prelungirea stării de alertă

Ludovic Orban face referire la faptul că Legea 55/2020, recent adoptată, stipulează că doar instituirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament, nu şi prelungirea acesteia. Premierul i-a trimis liderului PSD date concrete care au fundamentat prelungirea stării de alertă, precizând că rata de îmbolnăvire în România este de 1,1/ 1.000 de locuitori, iar 35 de localităţi din 16 judeţe au mai mult de 5 cazuri la mia de locuitori, fiind la nivel ”stare de alertă”, informează news.ro.

”Precedura invocată pentru care solicitaţi completarea acesteia, în sensul înaintării unei solicitări de încuviinţare (…), se referă la momentul instituirii stării de alertă. În cazul de faţă, raportat la prelungirea stării de alertă, reglemenarea specifică este prevăzută de art 4, al 2, «starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin HG la propunerea ministrului de Interne». Astfel, pentru situaţia prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul instituirii acesteia, în Legea 55/ 2020 nu este precizată atribuţia Guvernului de se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviinţare”, i-a ăspuns, miercuri, premierului Ludovic Orban preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a solicitat ca HG de prelungire a stării de alertă să fie trimisă Parlamentului spre încuviinţare.

Orban afirmă că ”Guvernul României nu poate acţiona în afara cadrului legal stabilit, chiar recent, de Parlamentul României” şi susţine că a trimis informarea cu privire la prelungirea stării de alertă pentru a respecta ”principiul colaborării loiale între autorităţile statului”.

Totodată, premierul a trimis liderului PSD analiza factorilor de risc şi nota de fundamentare care a stat la baza HG de prelungire a stării de alertă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed