Luptele politice se țin și pe terenul de rugby! ”Arcul de Triumf” ar putea deveni istorie pentru sportul cu balonul oval

0

Stadionul de rugby Arcul de Triumf, recent renovat cu aproape 30 de milioane de euro, reprezintă cea mai nouă arenă unde se poartă disputele politce. PSD și AUR doresc trecerea stadionului din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în administrarea Federației Române de Rugby, în timp ce PNL, USR și UDMR merg pe varianta constituirii unui Complex Sportiv Arcul de Triumf, concept care ar presupune aglomerarea mai multor sporturi în baza din nordul Capitalei, deși mai bine de 100 de ani acolo s-a desfășurat o singură disciplină sportivă. De altfel, locul mai este cunoscut drept ”Casa Rugby-ului”.

 

Elena Udrea vrea să rămână din nou însărcinată. Iată ce le cere judecătorilor

 

 

Mulți pesediști în federație

La conducerea federației amintite se află Alin Petrache, fost sportiv de performanță și căpitan al Stejarilor, dar și fost politician PSD, fiind chiar membru în Parlamentul României. Alin Petrache este fiul controversatului afacerist Adrian Petrache, membru al unei celebre triplete de afaceriști împreună cu Adrian Bittner și Dorin Cocoș (fostul soț al Elenei Udrea), potrivit G4Media. Cei trei s-au remarcat în anii 2000 prin zeci de contracte uriașe cu statul în mandatul de premier al lui Adrian Năstase, dar au rămas cuplați la afaceri cu statul și în perioada următoare, susține publicația amintită. De altfel, Petrache a fost și șeful Comitetului Olimpic și Sportiv Român în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, când a explodat scandalul echipamentului prost purtat de sportivii noștri. Plecat de la COSR, Petrache a ajuns șef la CSM București, echipa în care s-au pompat bani mulți în perioada mandatului Gabrielei Firea la Primăria București. La federație a poposit, în calitate de trezorerier, Eugen Orlando Teodorovici, fostul ministru al finanțelor, în perioada guvernării PSD. Teodorovici este unul dintre semnatarii proiectului de lege, votat în Senat, în 2020, când PSD avea puterea absolută, prin care stadionul Arcul de Triumf și bunurile aferente ar urma să fie trecute din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în cea a Federației Române de Rugby. Până acum câteva săptămâni, unul dintre vicepreședinții FRR a fost Călin Matei, fost șef al PSD Baia Mare. 

 

”Relaxarea” lui CÎȚU: Stăm mult mai bine decât alții

 

 

Asupra lui Alin Petrache și Călin Matei, care este și președintele CSM Baia Mare, unul dintre cluburile puternice din România, planează suspiciunea că ar fi principalii vinovați de eliminarea României de la Cupa Mondială de rugby din Japonia, din 2019, pe motiv folosirea fără drept în câteva din meciurile Stejarilor a sportivului de origine tongană Sione Faka’osilea. Acesta a apucat să joace câteva minute într-un meci oficial de Rugby în 7 pentru echipa Tonga și, prin urmare, avea interzis să mai fie utilizată într-o altă echipă națională. La transferul său la Baia Mare, pe site-ul echipei a fost scris negru pe alb că Sione este internațional tongan. Cu toate acestea, el a fost convocat la lotul de 15 al României și la câteva meciuri a fost și introdus în teren. După ce echipa țării noastre a obținut pe teren dreptul să participe în Japonia, rușii, adversarii noștri în lupta de calificare, au scos de la naftalină o casetă în care apare sportivul tongan în meciul de rugby în 7 amintită. Proba a fost suficientă pentru federația mondială să ne scoată de la Cupa Mondială.

Novak de la UDMR a dat tonul schimbării și disputelor

Războiul pentru Arcul de Triumf a apărut imediat după constituirea actualei Coaliții. Mai exact, ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, sportiv de mare performanță, campionul paralimpic la ciclism, dar și politician UDMR, a adus în discuție constituirea Complexului Arcul de Triumf, motivându-și intenția prin faptul că investiția făcută de poporul român nu se adresa unui singur sport, chiar dacă acela e singurul care a stat pe terenul respectiv de mai bine de 100 de ani. În felul acesta, Novak dispune ”naționalizarea” arenei de 30 de milioane de euro în sensul că deposedează FRR de un drept câștigat în 2002, printr-o HG, de administrare a stadionului până în 2051. Este adevărat că înainte ca vechea arenă, în care s-au investit 2,5 milioane de euro, inclusiv de la forum mondial de rugby, să fie demolată, FRR a semnat, din considerente birocratice, la dreptul său, urmând ca după finalizare să se revină la prevederile din HG din 2002. Numai că actuala Coaliție are altă părere. Și acest lucru s-a văzut în ziua de 9 martie, în plenul Camerei Deputaților. Atunci, deputații PNL, UDMR și USR PLUS au votat împotriva proiectului legii elaborat de Orlando Teodorovici, și adoptat în Senat, de transfer terenului în administrarea FRR. Și acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care un alt proiect, de înființare a Complexului Arcul de Triumf, se află în dezbatere publică.

 

 

 

 

 

 

 

 

Guvernul Cîțu nu a fost de acord cu prevederile proiectului lui Teodorovici, și nici Comisia Juridică, unde majoritatea Coaliției și-a impus punctul de vedere. Proiectul de act normativ a avut însă avizul de la Consiliul Legislativ și de la CES.

 

Interpelarea

 

Senatorul PSD Bogdan Constantin Matei a făcut o interpelare Ministerului Tineretului și Sportului privind soarta stadionului și a primit un rapins în care se vorbește în cotinuare de transformarea arenei într-un Complex Sportiv, deși MTS nu are bugetat pe anul acesta fondurile necesare desfășurării activității. De altfel, în răspuns nu se vorbește nimic despre rugby, singurul stăpân recunoscut al locului de peste 100 de ani. Practic, cel mai prost adminstrator al bazelor sportive, MTS, așa cum reiese dintr-un raport al Curții de Conturi, se va folosi de noua bijuterie din nordul Capitalei, pentru că așa dictează interesele politce.