Macron speră, într-un discurs în Parlamentul European, la o ”nouă ordine a securtăţii” în Europa, în faţa Rusiei; principalele puncte ale discursului cu privire la avort, statul de drept, pandemie, Brexit, înarmare

Emmanuel Macron a vorbit despre Europa, într-un hemiciclu cu locuri goale, din cauza unor restricţiiimpuse de PE în lupta împotriva covid-19, într-un discurs pe care l-a susţinut cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale franceze, în care nu şi-a anunţat încă, în acest stadiu, candidatura în mod oficial.

PANDEMIE

Emmanuel Macron a salutat acest Parlament ”care exprimă la Strasbourg voinţa popoarelor noastre adunate” şi a subliniat rolul UE în pandemia covid-19 în curs.

”Această Europă a ţinut ferm ştacheta în timpul pandemiei, indiferent că este vorba despre vaccinuri sau relansarea economică”, a salutat el.

”Este totodată o relaţie de solidaritate unică în lume”, a salutat el mai târziu în discursuş său.

”Este solidaritatea care ne-a permis de doi ani să salvăm vieţi”, a subliniat el.

STAT DE DREPT

”Construcţia noastră europeană are la bază trei mari promisiuni: a democraţiei, care s-a născut pe continentul nostru, a fost reinventată pe continentul nostru şi este reînsufleţită în ultimii 70 de ani, a progresului împărtăşit de toţi şi a păcii. Ea şi-a respctat aceste promisiuni în aceste şapte decenii”, a subliniat Emmanuel Macron, avertizând împotriva ”întoarcerii tragicului în Istorie”.

El a salutat modelul democrat, ”singularitatea noastră ca europeni” şi a subliniat că ”suntem această generaţie care redescoperă precaritatea statului de drept şi a valorilor democratice”.

”Preşedinţia franceză va purta, împreună cu Germania, dreptul de iniţaitivă legislatvă pentru Parlamentul vostru”, a declarat el în aplauzele himiciclului.

În cadrul ”luptei pentru statul de drept”, preşedintele francez a apărat ”ideea simplă potrivit căreia există drepturi universale ale omului care trebuie să fie apărate”.

”Sfârşitul statului de drept înseamnă domnia arbitrariului”, a avertiza Emmanue Macron.

”Statul de drept este comoara noastră”, a adăugat el.

AVORT

”În acest spirit (al apărării statului de drept), eu doresc să ne consolidăm valorile europene”, a continuat el.

”La 20 de ani de la proclamarea Chartei noastre a Drepturilor Fubdamentale, doresc să putem actualiza această Chartă, pentru a fi mai explicită în apărarea mediului sau recunoaşterea dreptului la avort”, a anunţat şeful statului francez.

Această propunere este prezentată la o zi după alegerea maltezei Roberta Metsola, o conservatoare antiavort la conducerea PE, în timp ce Polonia aproape că interzice de tot acest drept.

”Să deschidem această dezbatere în mod liber cu cetăenii noştri”, îndeamnă el.

RUSIA

”Ne vom asigura că Europa îşi face auzită vocea, unică şi puternică”, a subliniat Emmanuel Macron.

”Săptămânile următoare urmează să ne permită să finalizăm o propunere europeană care să construiască o nouă ordine a securităţii şi stabilităţii europene”, a anunţat preşedintele francez.

”Trebuie să o construim, noi, europenii, şi apoi să o împărtăşim aliaţilor noştri din cadrul NATO, iar apoi să o propnem Rusiei în vederea negocierii”, a spus el.

Emmanuel Macron a îndemnat, de asemenea, la ”căutarea unei soluţii politice în Ucraina, care rămâne generatoarea acţunilor actuale”.

AFRICA

”Împreună cu Charles Michel şi Ursula von der Leyen, ne-am exprimat dorinţa să organizăm un summit, în februarie, în vederea unei consolidări a parteneriatului nostru cu continentul african”, a anunţat Emmanuel Macron.

Este vorba despre un parteneriat privind pandemia covid-19, iar Emmanuel Macron a anunţat că ”700 de milioane de doze urmează să fie distribuite până în iunie 2022” şi a îndemnat la o ”reinventare a unei noi alianţe cu continentul (african), în primul rând printr-un New Deal economic şi financiar cu Africa”.

Europa are ”dartoria de a propune o nouă alianţă continentului african, destinele celor două maluri ale Mediteranei sunt legate”, a subliniat el.

”Nu vom putea aborda în mod decent subiectul migraţiei, fără a trata cauzele profunde”, a subliniat el, adăugând că ”în Africa se joacă o parte a bulversării lumii”.

”Europa este locul unde, la Paris, în 2015, s-a ridicat o conştiinţă climatică universală. Ea este continentul care, prin obiectivul neutralităţii carbonului în 2050, şi-a dat primul obiectivele cele mai ambiţioase ale planetei. De-acum avem de trecut de la intenţie la fapte”, a subliniat Emmanuel Macron, care a anunţat că vrea, în acest sens, ”să ne transformăm industriile, să investim în tehnologii ale viitorului”.

BREXIT

”Europa şi Regatul Unit trebuie să regăsească drumul încrederii”, a subliniat Emmanuel Macron.

”Nimic nu va pune în discuţie relaţia de prietenie care ne leagă de poporul britanic” , a subliniat el, ”însă urmarea acestei căi comune, după Brexit, presupune ca Guvernul britanic să se angajeze cu bună-credinţă în respectarea acordurilor încheiate cu Uniunea noastră”, a insistat el.

ÎNARMARE

Emmanuel Macron a evocat, de asemenea, provocarea ”securităţilor” în a ”da un răspuns (…) dezordinilor politice, ameninţării teroriste, atacurilor cibernetice şi migraţiei neregulate”.

”Europa trebuie să se înarmeze, nu din neîncredere în alte ţări, ci pentru a-şi asigura independenţa în această lume a volenţei, pentru a nu fi supusă alegerilor altora, pentru a fi liberă”, a pledat Emmanuel Macron.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed